Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

32 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η TAP AG στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας

Στο πλαίσιο της ΕΚΕ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου- Συνάντηση για τη διαχείριση του ποσού ...

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, με εκπροσώπους των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας, από τις οποίες θα διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) και με εκπροσώπους της εταιρείας TAP AG. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο επικεφαλής του ΤΑΡ στην Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, ο Διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΤΑΡ Αλέξανδρος Πανουργιάς, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και συνεργάτες του υπουργού.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διαχείρισης του ποσού που θα διαθέσει η εταιρεία του αγωγού στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμενοποίηση της σχετικής πρόθεσης της εταιρείας, όσο και ο υπερδιπλασιασμός του ποσού στα 32 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε έπειτα από επίπονες και εποικοδομητικές συνομιλίες του υπουργείου με την εταιρεία για την επανεκκίνηση του έργου.

Στη συνάντηση επικράτησε κλίμα συνεργασίας, στο έδαφος της συμφωνίας κυβέρνησης – TAP για την κοινωνική στόχευση και εξειδίκευση της ΕΚΕ. Η συζήτηση είχε ως στόχο να καθοριστούν οι βέλτιστες διαδικασίες και να εξαντληθούν τα περιθώρια μεγιστοποίησης της κοινωνικής και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας της ενίσχυσης, επισημαίνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Τρία βασικά θέματα διευθετήθηκαν:

·              Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).

·              Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της TAP AG και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

·              Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια στα πλαίσια ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.

Η προσέγγιση κάθε έργου μεθοδικά και βάσει της συνολικής επίδρασής του, εκτός των ειδικών δράσεων ανά περιοχή, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα, να εξαπλώσει γεωγραφικά τις ωφέλειες και να βοηθήσει ταυτόχρονα πολύ περισσότερο κόσμο.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την βούληση να συμβάλλουν εποικοδομητικά ώστε να προσδιοριστούν σύντομα τα υποψήφια προς υλοποίηση έργα, να υιοθετηθούν οι καλύτερες διαδικασίες διαχείρισης και να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια με καλή διάθεση, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπρηστικός μηχανισμός στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Καλλιάνου (ΦΩΤΟ)
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ
Εμπρηστικός μηχανισμός στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Καλλιάνου (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Έκλεισε η Πόντου προς Σίνδο στο ύψος του Γαλλικού ποταμού (ΦΩΤΟ)
Ο μεγάλος όγκος νερού που συσσωρεύτηκε στον Γαλλικό ποταμό και ο κίνδυνος υπερχείλισης του καθιστά επικίνδυνη τη διέλευση οχημάτων
Θεσσαλονίκη: Έκλεισε η Πόντου προς Σίνδο στο ύψος του Γαλλικού ποταμού (ΦΩΤΟ)