Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σφοδρή κριτική από τους κοινωνικούς φορείς για το Ασφαλιστικό

Τι υποστήριξαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών ...

Σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο άσκησαν οι κοινωνικοί φορείς που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

Οι φορείς έκαναν λόγο για απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξαν ότι διευρύνονται οι ανισότητες και οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση οι συντάξεις και οι μισθοί, με ορισμένους να ζητούν την απόσυρση του ενώ έμφαση δόθηκε και στην διατήρηση της ανεξαρτησίας των ασφαλιστικών ταμείων τους. 

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο κατεδαφίζει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και ζήτησε την απόσυρσή του. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσιουμπέλης «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους». 

Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.

Ακόμη κατήγγειλε ότι δεν προηγήθηκε ένας στοιχειώδης διάλογος και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για υποκρισία, τονίζοντας ότι «χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε, για μία ακόμη φορά, σήμερα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της, την απόσυρση του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ.», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι την απάντηση στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα την δώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας στους δρόμους με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους και την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν αποφασίσει τα Τριτοβάθμια Συνδικάτα του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται». 

Παράλληλα, αμφισβήτησε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κατηγορώντας την για δημαγωγία, ενώ μίλησε για την δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων. 

Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής, πρόσθεσε.

ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος να απομείνουν ούτε επιχειρήσεις, ούτε εργαζόμενοι

Για τον κίνδυνο με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, καθώς και στους δανειστές μίλησε για ενίσχυση των διαλυτικών φαινομένων και επιτάχυνση της διάρρηξης του κοινωνικούς ιστού με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες.

Παρέθεσε τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τα λουκέτα, περίπου 250.000 στα έξι χρόνια, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αύξηση της φτώχειας με το 1/3 των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο, προειδοποιώντας ότι «με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φτωχοποίηση της όποιας μεσαίας τάξης έχει απομείνει στην Ελλάδα».

«Να μου δώσετε ένα περιβραχιόνιο να το φοράω γιατί αισθάνομαι πολίτης β' κατηγορίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά και ότι ενώ οι εργοδοτικοί φορείς συναίνεσαν στην αύξηση των εισφορών προκειμένου να αποφευχθούν νέες άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αυτό τελικά δεν έγινε. 

Γα προβλήματα της κυβερνητικής πρότασης διαπίστωσε «έχουν διττό χαρακτήρα: τόσο σε τεχνικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολα τα αποτελέσματα τους ως προς τους στόχους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και συλλογής εσόδων».

«Το νέο Σ/Ν για το ασφαλιστικό και φορολογικό αποσκοπεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης με απώτερο στόχο την διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Η συζήτηση και η τακτοποίηση του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να διαδραματίζεται εις βάρος των υγιέστερων στοιχείων και δομών της ελληνικής οικονομίας αποπροσανατολίζοντας από τον πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.» 

» Υπάρχει ο κίνδυνος με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή.»

» Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να πραγματοποιηθεί με ωριμότητα και ρεαλισμό, με βάση τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βιωσιμότητας και όχι με όρους αμιγώς δημοσιονομικούς. Σε μια διαφορετική προσέγγιση εκβιασμού της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας διπλής αποτυχίας, επίτευξης βιωσιμότητας και βελτίωσης των βραχυπρόθεσμων δεικτών δημοσιονομικής απόδοσης. Με τέτοιες πολιτικές θα εισέρθουμε σε ένα νέο καθοδικά σπειροειδή κύκλο που πολύ σύντομα θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

ΕΣΕΕ: Σε ασφαλιστική φορολογία μετατρέπονται οι εισφορές

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων και τόνισε την πάγια θέση του για σύνδεση της αναλογικότητας με τις εισφορές.

Κατέθεσε υπόμνημα με τις παρατηρήσεις κατά άρθρο, αλλά και έρευνα με τα προβλήματα που δημιουργεί το Ασφαλιστικό στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στην αγορά, καθώς και τις 10 προτάσεις-θέσεις της ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή.

«Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει άρδην τη συνολική εικόνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας, με σαρωτικές αλλάγες, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται πλέον σε ασφαλιστική φορολογία. Κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσεις κανείς. Καταλαβαίνουμε το λόγο που γίνεται θέλουμε να συνδέσουμε το εισόδημα με τη φορολογία και τις εισφορές για να είναι μόνο μία η πηγή ελέγχου από την πολιτεία. Όμως, 7 στους 10 ασφαλισμένους, βάσει της έρευνας που κάναμε, θεωρούν ότι θα προκληθούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος, και ένας στους δύο θεωρεί ότι θα πληρώνει πολύ περισσότερα από ό,τι πληρώνει σημερα» ανέφερε.

Ο κ. Κορκίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται κανένας μηχανισμός ένταξης των παλαιών οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές «κάτι που παλεύουμε από τον Αύγουστο του 2012. Το ονομάσαμε οι 'εντός κρίσης οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία' προκειμένου να διαχωρίσουμε τον μπαταξή από αυτόν που έχει υποστεί πραγματικά ζημιά από την κρίση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις προσωπικές του ασφαλιστικές εισφορές». 

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξήγησε την πρότασή της για αποποίηση του ασφαλιστικού χρόνου. «Επειδή ξέρουμε ότι τις λέξεις συμψηφισμό ή ρύθμιση οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να τις ακούσουν, εφηύραμε το όρο αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου. Με αυτό, εννοούμε το εξής: αυτά τα οποία οφείλει κάποιος στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας να μπορεί η οφειλή να μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο και ο χρόνος αυτός να αφαιρείται από τον υπολογισμό της σύνταξης».

«Ζητώ ακόμη να αναθεωρήσετε τα άρθρα 8, 14, 17, 19, 38, 39, 41, 46 και 50 περί αλληλέγγυας ευθύνης για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και πάλι τις επενδύσεις, δεν επιζητούμε την ατιμωρησία, αλλά με μέτρο να μην περνάμε στο άλλο άκρο» επισήμανε.

«Ως Ελληνικη Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας λέμε ναι στην αναλογική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών με τη διαμόρφωση νέων ασφαλιστικών κλάσεων, αλλά όχι στην υπερβολη της ασφαλιστικής φορολογίας, λέμε ναι στο νοικοκύρεμα των συντάξεων, αλλά όχι στις συντάξεις-επιδόματα, λέμε ναι σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εξορθολογίζει το υπάρχον σύστημα, αλλά όχι σε μια μεταρρύθμιση που θα κατεδαφίζει κοινωνικά δικαιώματα.» 

» Εκφράζω την αγωνία χιλιάδων μικρομεσαίων και σας ζητώ να μην αφήσετε να χαθεί άλλη μια ευκαιρία μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικου συστήματος. Σας παρακαλώ να σκύψετε όλοι μαζί πάνω από κάθε άρθρο και διάταξη του σχεδίου νόμου και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψετε νέα καταστροφικά λάθη σε ένα νέο ασφαλιστικό νόμο. Οφείλετε να αφουγκράζεστε τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές της εποχής. Η διάγνωση των αναγκών και η διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την εγκαθίδρυση ενός στέρεου, βιώσιμου και κοινωνικά αποδεκτού ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή που η πολιτική πρέπει να θυσιαστεί για την κοινωνία και την οικονομία και όχι, ώς συνήθως γίνεται, το αντίθετο. Η ανησυχία μας είναι εάν προλαβαίνετε να κάνετε βελτιωτικές διορθώσεις και το ερώτημά μας εάν θα τις δεχθούν οι δανειστές. Η μόνη ελπίδα μας είναι οι παρεμβάσεις σας από κάθε παράταξη και πλευρά του κοινουβουλίου, έστω και την ύστατη στιγμή, ανεξαρτήτως της ψήφου σας στο μνημονιακό προαπαιτούμενο των 1,8 δισ. ευρώ μέτρων για το Ασφαλιστικό. Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η αγωνία όλων μας για το αύριο του Ασφαλιστικού δεν είναι άλλη από τη δύσκολη κατάσταση σήμερα, που όμως έπρεπε να είχαμε φροντίσει από χθες» κατέληξε ο κ. Κορδίκης απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις και επέκρινε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η πρόταση της για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικά μέτρα με απροκάλυπτα, δημευτικό χαρακτήρα», τόνισε ενώ έκανε λόγο για συνταξιοδοτική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος γιατί διαπνέεται από αφερεγγυότητα το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου ταμείου.

«Διαφωνούμε με την ένταξη του ταμείου σε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό ταμείο. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του» τόνισε.

Παράλληλα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της ΕΣΗΕΑ στην κατάργηση του αγγελιόσημου που όπως είπε, χάριν σε αυτό δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Αν καταργηθεί θα υποχρεωθεί το δημόσιο να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές. Θα πληρώσει 384 ευρώ για κάθε συνταξιούχο τη στιγμή που σήμερα δεν πληρώνει τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κουμπιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι «η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων».

«Η κατάργηση του θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση και οι μικρότερες σε κυκλοφορία θα κλείσουν, Δεν θα έχουμε ελευθερία του Tύπου. Αν δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα μας και με συμβάσεις εργασίας και πάμε στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χωρίς όρους, φοβάμαι ότι θα πλαισιώνουμε επιχειρήσεις που θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις, θα έχουν προγράμματα και οι δημοσιογράφοι θα είναι το άλλοθι τους», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος προτείνοντας το αγγελιόσημο να επεκταθεί και στο διαδίκτυο όπου, όπως είπε, υπάρχει καθεστώς ζούγκλας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών.

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υποστήριξε ότι με τις νέες διατάξεις το 70% των φορολογικών και ασφαλιστικών εισοδημάτων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

«Το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό. Είναι επιβολή κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργεί επαγγελματίες τριών ταχυτήτων. Προκλητικά ενισχύει τα λουκέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κόλλιας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών ΟΔΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έρχεται να εμποδίσει την εφαρμογή ακόμα και για αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν με θετικό πρόσημο και αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

«Το νομοσχέδιο σαρώνει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους γιατί δεν τους χρειάζεται. Θέλει να πέσουν στο βωμό της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Κουμπούρης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Τίποτα καινούργιο δεν οικοδομείτε. Οικοδομείτε μόνο πάνω στο παλιό με τα ίδια φοβικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα», κατέληξε.

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΑμεα), έκανε λόγο για «ραγδαία υποχώρηση των κοινωνικών παροχών».

«Θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, διακρίσεις και εξαθλίωση αν δεν το διορθώσουμε», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στη διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης με βάση τα ποσοστά αναπηρίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι επίδομα για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας.

Ακόμα, ζήτησε η εθνική σύνταξη να δίνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης και ποσοστού αναπηρίας τους.

«Καταθέτουμε τροπολογία προσθήκη και ζητάμε να την κάνετε δεκτή. Οι συνθήκες που ζούμε βαίνουν διαρκώς σε κατάσταση οδυνηρή σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνόμαστε σε όλα τα δημοκρατικά μέλη γιατί η ψήφο σας θα βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων με αναπηρία γιατί δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα η αναπηρία», κατέληξε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, ανέφερε ότι δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά νομοσχέδιο που έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη διατήρησης ως ανεξάρτητου, του ταμείου των επιστημόνων, που όπως είπε μέχρι σήμερα κατάφερε να κρατηθεί στα πόδια του χωρίς καμία εισφορά ή ένα ευρώ από το κράτος.

«Στη βάση της περικοπής ασφαλιστικών δαπανών προαναγγέλλει μαζική έξοδο μεγάλων αξιόμαχων γιατρών. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα 15.000 γιατροί. Δεν δημιουργεί το νομοσχέδιο αυτό προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Αντίθετα θα ενδυναμώσει την παραοικονομία και την υπαλληλοποίηση του γιατρού. Είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη η λογική της εξάλειψης κάθε στοιχείου αναλογικότητας», υπογράμμισε.

Ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, υποστήριξε ότι και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκει την εύκολη λύση και θα συνεχίσει τις περικοπές συντάξεων, που ήδη έχουν υποστεί τη λαίλαπα της μείωσης η οποία μέχρι σήμερα έφθασε στο 60% των κύριων συντάξεων και περίπου στο 35% των επικουρικών.

«Τώρα με την καινούργια χειρότερη μείωση δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις αλλά φιλοδωρήματα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Παντελής Τάτσης έκανε λόγο για λογική της «αρπαχτής» και για ασφαλιστικό σύστημα που κουτσουρεύεται και πετιέται στον Καιάδα. 

«Είναι προς το χειρότερο οι τροποποιήσεις του ασφαλιστικού. Ανησυχούμε όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για την διατήρηση όλου αυτού του μηχανισμού που κατά κάποιο τρόπο είχαμε προστασία υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Στασινός, έδωσε έμφαση στο να παραμείνει ανεξάρτητο το ταμείο τους το οποίο όπως είπε επί 40 χρόνια και μέχρι σήμερα ήταν βιώσιμο χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.

«Αφήστε το ανεξάρτητο. Διαφορετικά θα καταστρέψετε ένα υγιές ταμείο για να μην χαλάσετε τη ρητορική του ενός ταμείου. Καταστρέφετε το όνειρο των νέων επιστημόνων, τους διώχνετε από τη χώρα» τόνισε ο κ. Στασινός, ενώ σημείωσε ότι το 2015 διαγράφηκαν από το ΤΕΕ 4.000 μηχανικοί, το 2016 πάνω από 5.000, ενώ το 2017 προβλέπεται, αν δεν γίνει κάτι όπως είπε, να ξεπεράσουν τις 6.000.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι σημερινά και πρόσθεσε ότι και σήμερα «τράμπα φορολογικών με ασφαλιστικών μέτρων γίνεται».

Ταυτόχρονα κάλεσε σε παλλαϊκή συμμαχία όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «για να φέρουμε τούμπα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την οποία δεν υπάρχει προοπτική».

«Εμείς προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός νόμος. Απορύρετε τον αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας.

Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Γιαννίτσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τα μεγάλα ελλείμματα του, είναι «ένα γενεσιουργό, ένα θεμελιακό των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

«Το ασφαλιστικό πάει χέρι- χέρι με τη κρίση. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν το 2008 -2015 με τους 550.000 νέους συνταξιούχους που προστέθηκαν. Πως μπορεί αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με ορισμένες αρχές που πρέπει να κρατηθούν. Ναι στην αρχή της ισότητας μεταξύ όλων των ασφαλισμένων όχι στην ισοπέδωση όμως», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση και αιφνιδιασμούς.

«Πρέπει οι αλλαγές να είναι διαρκείας. Σε άλλες χώρες είναι πάνω από 25 χρόνια. Το ασφαλιστικό είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Ποιες θα είναι αυτές, ποιος και με ποιο τρόπο θα συμπράξουν δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γιώργος Γερακαράκος, μίλησε για «νέα επιχειρούμενη φτωχοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας» και για «πρακτικές συνεχούς αιφνιδιασμού» για να καλυφθεί όπως είπε, η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όπως επεσήμανε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακόμα μίλησε για συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, ενώ επέκρινε την κατάργηση της σύνταξης χηρείας τονίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε σκόντο στο θάνατο συναδέλφων μας»,

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια δικαιοσύνης διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Δεν θα περάσει γιατί υπάρχουμε», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞΙΑ, Γιάννης Κατσιαμάκας, υποστήριξε ότι εγκλωβίζονται και τιμωρούνται οι συνταξιούχοι.

«Αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Η αξιοπρεπής σύνταξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Με τις αντιασφαλιστικές, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του, μας ρίχνει στην ίδια μηχανή κιμά. Θα υποστούμε τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Μας δίνετε το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς την επομένη της ψήφισης του θα προσφύγουμε στο ΣτΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιαμάκας.

Ο Βασίλης Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, υποστήριξε ότι «πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η ένταξη τους στον ενιαίο φορέα ασφάλισης.

«Δεν είναι εταιρία οι ένοπλες δυνάμεις για να τις εντάξουμε. Μην κάνετε αυτό το λάθος», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομικών Γρηγόρης Αναγνώστου, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που κινείται στην ίδια γραμμή ισοπεδωτικής λογικής όπως και τα προηγούμενα που έχουν ψηφιστεί, και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα δυσμενής η μεταχείριση που έχει επιδειχθεί για τα Σώματα Ασφαλείας.

«Οι διατάξεις του συνιστούν την επιτομή της απαξίωσης σε μια εδική κατηγορία που εργάζεται κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες. Εμείς επιμένουμε στη διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου μας και λέμε όχι στον ενιαίο φορεά κοινωνικής ασφάλισης που το ακυρώνει με μεθοδευμένα βήματα», τόνισε.

«Η κατάργηση του αγγελιόσημου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οδηγεί σε αφανισμό το ταμείο περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στον Τύπο και ακυρώνει βίαια ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τον μόχθο των εργαζομένων εδώ και μισό αιώνα και ακόμη και στα ύστερά του, αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), Ευάγγελος Τάτσης.

Ο κ. Τάτσης καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση, ότι ενώ προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος δημιουργεί επί πλέον ανελαστικές δαπάνες άνω των 100 εκατ. ευρώ και ότι «με το πρόσχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης επιχειρεί να υφαρπάξει τα εναπομείναντα αποθεματικά».

«Πρόκειται για ασφαλιστική απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση. Το ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι πάμε στα τυφλά. Είναι μύθος ότι δεν κόβονται οι συντάξεις. Με τον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μειωμένο σε κάποιες κατηγορίες κοντά στο 40%. Είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Νήσων, έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες όπως είπε, έχουν 18% επιπλέον κόστος σε σχέση με τις ορεινές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν θύματα και της προσφυγικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ ως μέτρο ανακούφισης.

«Δεν είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Θέλουμε να ψηφιστεί το ταχύτερο αλλά να μας ακούσετε ότι υπάρχουμε, και να θεσπίσετε ειδικά κίνητρα», επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε η εθνική ομάδα Cheerleading – Διακρίθηκε στις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)
Για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τόσους πολλούς και ικανούς αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη
Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε η εθνική ομάδα Cheerleading – Διακρίθηκε στις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)