Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας…»

Σι Τζινπίνγκ: «Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα - Ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην ΕΕ»

Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας "Μια ζώνη ένας Δρόμος" (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας. Μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο και κατέληξε: η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος…»

Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Επισήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, μετά από 10 χρόνια εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή, προσθέτοντας ότι μετά την συμφωνία για τον ΟΛΠ πρέπει να προωθηθούν συνεργασίες σε όλους τους τομείς. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές θα οδηγήσουν τις σινο-ελληνικές σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ. Επισήμανε εξάλλου τις προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών στην διαπεριφερειακή συνεργασία.

«Οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα…»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε από την πλευρά του ότι «στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική έκφραση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα». «Οι λαοί μας αγωνίστηκαν τον 20ό αιώνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας, αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνοκινεζικών σχέσεων και παρουσίασε επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας σε έξι τομείς - οικονομία, τράπεζες, τουρισμό, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές και πολιτισμός.

Κλείνοντας την συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και το απόγευμα αναχώρησε για τη Σαγκάη.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Απαγορευμένη Πόλη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. Στη συνέχεια, εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο βιβλίο επισκεπτών «όταν η τεχνολογία γίνεται το μέσο συνάντησης δύο αρχαίων πολιτισμών και προβολή τους στο σήμερα, τότε δύο λαοί, δύο χώρες με παράλληλη πορεία και συνεισφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να έχουν και σπουδαία κοινή πορεία στο μέλλον».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας. Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη» από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας - όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το αυριανό πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα

Αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ (τοπική ώρα Κίνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόμος σε όλο τον κόσμο: Επίθεση με πυραύλους από την Ινδία στο Πακιστάν (VIDEO)
Σύμφωνα με πακιστανική πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν
Τρόμος σε όλο τον κόσμο: Επίθεση με πυραύλους από την Ινδία στο Πακιστάν (VIDEO)
Μητσοτάκης σε Καραλή: Στέλνεις όμορφο μήνυμα στα παιδιά που εμπνέονται από εσένα
«Συγκινήθηκα από το θάρρος με το οποίο μιλάς για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης σε Καραλή: Στέλνεις όμορφο μήνυμα στα παιδιά που εμπνέονται από εσένα