Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στις 19 και 20 Ιουλίου η ψήφιση του εκλογικού νόμου

Αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές

Στις 19 και 20 Ιουλίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος. Αυτό αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές δεν αναμένονται αλλαγές στον πυρήνα του νομοσχεδίου, ο οποίος είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ενώ αναμένονται νομοτεχνικές βελτιώσεις – επεξηγήσεις οι οποίες θα διευκρινίζουν θέματα που έχουν να κάνουν με την τυχόν ψήφιση επιμέρους άρθρων και την ισχύ των συγκεκριμένων διατάξεων σε ποια περίπτωση, ποιες δηλαδή θα ισχύσουν άμεσα από τις επόμενες εκλογές (με την συνταγματική προϋπόθεση, πάντα, της συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3, δηλαδή 200 βουλευτών και ποιες από τις μεθεπόμενες (εφ’ όσον δεν συγκεντρώσουν τα 2/3).

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν ένα κόμμα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά ψηφίσει κάποια άρθρα και επίσης τι γίνεται αν κάποιο από τα άρθρα αυτά συγκεντρώσει 200 ψήφους αλλά το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 4) δεν λάβει αυτές τις ψήφους.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 4 αφορά την έναρξη ισχύος του νόμου από τις επόμενες εκλογές τηρουμένων των συνταγματικών προϋποθέσεων (2/3). Από την Διάσκεψη των Προέδρων έγινε εξάλλου γνωστό ότι η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 26 Ιουλίου, ενώ με την συζήτηση αυτή θα καλυφθεί και η επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ περί plan B ή plan X επί Βαρουφάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει συνολικά το νομοχέδιο

Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική διαδικασία την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του κινήματος, υπό την Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, ούτε κατ’ αρχήν ούτε κατ’ άρθρον, τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια. Η καταψήφιση αφορά και την διάταξη για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Στ. Θεοδωράκης: «Άλλη μια κουτοπονηριά στον εκλογικό νόμο»

Για «άλλη μια κουτοπονηριά» στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο, κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «να σταματήσουμε τους χαβαλέδες».

Όπως τονίζει ο κ. Θεοδωράκης, με το σχέδιο νόμου δεν δίνεται ψήφος στους 17άρηδες, αλλά στους 16άρηδες. «Και για την ακρίβεια δίνουν ψήφο σε αυτούς που είναι 16 χρονών και μια μέρα.

Είναι σαν να τους λένε “μπορεί ο πατέρας σου να μην έχει δουλειά, μπορεί οι επιχειρήσεις να κλείνουν, μπορεί να χάθηκαν δισεκατομμύρια από την ανικανότητά μας, μπορεί τα σχολεία να είναι διαλυμένα, αλλά θα μπορείς να μπαίνεις στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, να παίρνεις υποτροφία με 6,5 και θα μπορείς – δοξάστε μας! - να ψηφίζεις”!», συνεχίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι πρόκειται για «ένα ακόμη παλαιοκομματικό ρουσφέτι μιας πρόωρα γερασμένης κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ