Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επόμενος στόχος για το Μαξίμου η Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη Δευτέρα παρουσιάζονται από την κυβέρνηση τα βασικά σημεία της

Από προχθές το βράδυ, μετά την ψήφιση με απλή πλειοψηφία του νέου εκλογικού νόμου, ο επόμενος στόχος για το Μαξίμου είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες και θα ανακοινώσει αύριο, Δευτέρα, μία ημέρα μετά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Αυτό άλλωστε έκανε προχθές γνωστό και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά. Όπως είπε, αυτός ο διάλογος που θα ανοίξει «προφανώς, θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν πολύ μεγάλο διάλογο».

«Θα απασχολήσει και το θέμα των δημοψηφισμάτων…»

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως και το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αυτή καθ' αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας πως κατά την άποψη της κυβέρνησης «η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας θα πρέπει να είναι στόχος στη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και η ενίσχυση της αυτονομίας του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία».

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα ανοίξει σε πολύ περισσότερους τομείς από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «που και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα γίνει πρόταση από πλευράς μας τις επόμενες ημέρες, όπως σας είπα. Ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η δική μας πρόταση απέναντι σε αυτό…». Στο ερώτημα αν μπορεί αυτό να μην είναι στις κυβερνητικές προτάσεις, ανέφερε: «Θα το δούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν είναι αυτής της στιγμής. Αυτή τη στιγμή θα ανοίξει ο διάλογος και από τον Πρωθυπουργό θα μπουν οι κατευθύνσεις το πώς εμείς το εννοούμε».

Με ευρεία ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;

Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πιο πιθανό με ευρεία συναίνεση είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Από εκεί και μετά επιθυμία του Μαξίμου και του κ. Τσίπρα είναι η ενίσχυση της άμεσης Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσω του Συντάγματος στο μείζον θέμα των δημοψηφισμάτων (τοπικών και εθνικών), το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, η ανακλητότητα των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες κ.α.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα που διχάζει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αντίδραση των «53+». Άλλωστε η απευθείας εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα σημαίνει και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κάτι που θα προκαλέσει μια άτυπη διαρχία με το Μαξίμου, που κανείς δεν επιθυμεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνεπής ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου»

Στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου, μετά και την προχθεσινή ψηφοφορία, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε συνεπής με μία πάγια προεκλογική του θέση και απέναντι στην επιθυμία όλου του δημοκρατικού κόσμου, ενώ επισημαίνουν τις κατά τη γνώμη τους ευθύνες κυρίως του ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του να ψηφίσει την απλή αναλογική. Από εκεί και μετά, καταλήγουν, «η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους με 179 βουλευτές». Ο αγώνας για Δημοκρατία στο πολιτικό και το κοινωνικό πεδίο είναι πάντοτε ενεργός, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ