Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία στο νέο γύρο συνομιλιών

Οι ηγέτες επιστρέφουν σήμερα στην Ελβετία, για ένα νέο διήμερο συνομιλιών

Μπαράζ διαδοχικών επαφών με ηγεσίες και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό που (ξανα)ξεκινούν στο Μον Πελεράν των Ελβετικών Άλπεων σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016.

Η σχετική συζήτηση μεταφέρθηκε μάλιστα προχθές στην κυπριακή Βουλή, με τις τελευταίες εξελίξεις να αποτελούν το επίκεντρο ολοήμερης συνεδρίασης της ολομέλειας. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης εκπέμπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως φάνηκε και κατά τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα.

Στην πράξη, ωστόσο, τα περιθώρια αρχίζουν πλέον να στενεύουν απειλητικά. Η «φιλολογία» που διακινούν άλλωστε διάφορα κέντρα διεθνώς αναφορικά με το Κυπριακό θέλει συμφωνία μέσα στο 2016 και λύση (μέσω δημοψηφισμάτων) μέσα στο 2017.

Οι συνομιλίες που είχε ο κ. Αναστασιάδης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, το διάστημα μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου στο Μον Πελεράν με θέμα το Εδαφικό (τα εδάφη δηλαδή που θα έχει υπό τη διοίκησή της καθεμία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες της μελλοντικής διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας) δεν απέδωσαν το ζητούμενο, όπερ σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αποτυπώνει τις εδαφικές αναπροσαρμογές πάνω σε χάρτη. Οι ηγέτες επιστρέφουν στην Ελβετία σήμερα, Κυριακή, για ένα νέο διήμερο συνομιλιών, με αποστολή να επιτύχουν αυτή τη φορά ό,τι δεν πέτυχαν την προηγούμενη.

«Η θέση την οποία θα πρέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τηρήσει είναι αυτή στην οποία έχει δεσμευτεί δημοσίως και ενώπιον του λαού και ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων, ότι δηλαδή χωρίς κατάθεση χάρτη, και χωρίς να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας και επί του Εδαφικού αλλά και επί των υπολοίπων κεφαλαίων που έχουν ήδη συζητηθεί στις συνομιλίες, δεν μπορούμε να πάμε σε μια πολυμερή, εγώ λέω διεθνή, διάσκεψη όπως ζητά η τουρκική πλευρά» δήλωσε στο «Έθνος» ο τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Τα μηνύματα, ωστόσο, που έρχονται από την Τουρκία δείχνουν δυσοίωνα. Η τουρκική αντιπολίτευση, οι κεμαλιστές του CHP μέσω του αντιπροέδρου της παράταξης Οζτούρκ Γιλμάζ, καθώς και οι εθνικιστές του MHP μέσω του προέδρου τους Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στα κεραμίδια, καλώντας τον Ερντογάν «να μην παραχωρήσει απολύτως τίποτα πίσω στους Ελληνοκυπρίους» και «να μην κάνει καμία υποχώρηση στο Κυπριακό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως ήμασταν πριν από πέντε χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη