Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανία

Η οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl κατά της απόφασης του Βερολίνου

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι θα αρχίσει από τον Μάρτιο να επαναπροωθεί στην Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας εκ νέου σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή από την Ελλάδα και την Ιταλία. «Βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η Γερμανία εκτιμά σήμερα ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές θα είναι δυνατές από τις 15 Μαρτίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε στο AFP.

Η Pro Asyl επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις 8 Δεκεμβρίου να τεθεί και πάλι σε ισχύ η Συνθήκη του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί το 2011 εξαιτίας των κακών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει ήδη προβληματικές. Η Pro Asyl καταγγέλλει ότι τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι Βρυξέλλες ζητούν διαβεβαιώσεις από την Αθήνα

Όπως αναφέρει η DW, παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι η στέγη που θα προσφέρεται στους πρόσφυγες πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ακόμα η Κομισιόν, συνδέει την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ. καθώς οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες το μήνα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία.

Μυτιλήνη: Στην Τουρκία επέστρεψαν 27 Σύροι πρόσφυγες

Στο μεταξύ, σην Τουρκία επέστρεψαν 27 Σύροι πρόσφυγες, 14 άντρες, 4 γυναίκες και 6 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Οι 14 είχαν παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας που είχαν υποβάλει, ενώ οι λοιποί 13 είχαν ανακαλέσει τη βούληση για τη χορήγηση ασύλου.

Η επιστροφή έγινε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

Λέσβος: Οι πρόσφυγες αρνούνται να μπουν στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Αρνούνται οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη να μεταφερθούν στο Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού που εστάλη στο νησί, φοβούμενοι μήπως τους μεταφέρουν σε κάποιο άλλο νησί, όπως αναφέρει ο Σκάι.

«Είχε γίνει μια προετοιμασία στη Λέσβο για το καιρικό αλλά δεν περίμενα ένα μέτρο χιόνι», είπε ο Γιώργος Κυρίτσης. «Περιμέναμε ότι η κακοκαιρία θα ήταν πιο ψηλά στη βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε στο ίδιο μέσο ο υπεύθυνος συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση συναντά αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους στην πρότασή της να μεταφερθούν οι μετανάστες από τα νησιά. Ο ίδιος απέδωσε δε αυτές στις αντιδράσεις σε εκλογικούς λόγους στην Ευρώπη, γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ