Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξορμήσεις των κομματικών στελεχών του αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα είχε το Πολιτικό Συμβούλιο

Το Κυπριακό, η αξιολόγηση, η απόφαση για πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση του ΣτΕ, βρέθηκαν προχθές στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξορμήσεις του κόμματος, το επόμενο διάστημα, με αφορμή τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Οι πηγές της Κουμουνδούρου είπαν ότι αυτές οι πολιτικές εξορμήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και θα έχουν στο επίκεντρό τους την ανάδειξη των πρωτοβουλιών του κόμματος και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.

Για την απόφαση του ΣτΕ και τις τηλεοπτικές άδειες

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι επιτάσσει την άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού, τονίζοντας επιπλέον, πως από την απόφαση αναδεικνύεται ότι ήταν παράνομο το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, κατά τη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι στο Κυπριακό έγιναν θετικά βήματα, αν και παραμένουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει με αποφασιστικότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ενημέρωση από τον υπ. Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο

Το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είπε ότι στις διεθνείς επαφές του εκφράστηκε η βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σημειώσει ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική λύση, τονίζοντας ότι στόχος είναι το γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας για να ενταχθεί η χώρα στο QΕ. Σύμφωνα με όσα είπε ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, οι διαφορές μεταξύ των εταίρων που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αφορούν τεχνικά ζητήματα, αλλά αποτελούν πολιτική διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτές «παράλογες απαιτήσεις», ωστόσο πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει προτάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και συζητά κι άλλες με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη θέση Σόιμπλε

Εξάλλου, θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη θέση Σόιμπλε, ότι χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε δική τους λύση, με αυστηρή παρακολούθηση υπό τον έλεγχο του ESM. Αδιευκρίνιστο σημείο στη δήλωση Σόιμπλε το αν η πρότασή του περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα. Πηγές από το Μαξίμου σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ θα δώσει πιθανή διέξοδο στο δομικό πρόβλημα. Καλοδεχούμενη η άποψη για ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης, λέει η ελληνική πλευρά και υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, δεν συνεπάγεται νέο μνημόνιο, καθώς συμφωνία υπάρχει, και ίσως αυτή χρειαστεί να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Διέξοδος στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας

Ερμηνεύοντας θετικά τη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν την Παρασκευή πως «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ». Προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν «σαφώς πιο αποτελεσματικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι