Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στοχευμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Αρμενίας συμφώνησαν Κοτζιάς-Ναλμπαντιάν

Σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος

Το ανώτατο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτός αρμόζει στις μακραίωνες και ιδιαίτερα συναισθηματικές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών, αποφάσισαν να δρομολογήσουν με συγκεκριμένα βήματα, κατά τη συνάντηση τους, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αρμενίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιάν. Ένδειξη των προθέσεων το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους πριν προχωρήσουν στις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Ναλμπαντιάν: «Ενεργητική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών»

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εξελήφθη από την αρμενική πλευρά ως μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενεργητική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών με εποικοδομητικό και στοχευμένο τρόπο, όπως τόνισε ο κ. Ναλμπαντιάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά. Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τα διμερή θέματα, έμφαση δόθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του η Ελλάδα.

Κοτζιάς: «Οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις χρήζουν βελτίωσης και εμβάθυνσης»

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς αφού αναφέρθηκε στην επέτειο 25 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και ανεπισήμως των διπλωματικών σχέσεων χιλιάδων χρόνων, είπε ότι πρέπει να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες ασυμμετρίες ως προς την υλοποίηση των συνεργασιών, τονίζοντας ότι οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις χρήζουν βελτίωσης και εμβάθυνσης. Έτσι, σημείωσε, "συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένου να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να εγκαινιάσουμε ή να επανεκκινήσουμε".

Ενημέρωση του Κογκρέσου για Αιγαίο και Κύπρο

Εξάλλου, εκστρατεία ενημέρωσης μελών της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, όπως και συνεργατών τους, για την κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council).

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διακοπή των συνομιλιών που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν απόρροια της τουρκικής συμπεριφοράς. Εξετάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου η ένταση μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων προκαλεί έκπληξη και συχνά ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς νομοθέτες.

Εβδομήντα ηγετικά μέλη του HALC από όλη την Αμερική έλαβαν μέρος σε 46 ενημερώσεις που αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν βίντεο με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά που εντυπωσίασαν με την απεικόνιση της καθημερινότητας στο Ανατολικό Αιγαίο. Το ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας και πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, δυναμικός υπερασπιστής των ελληνικών θέσεων εδώ και πολλά χρόνια, εξέφρασε και πάλι την προσωπική του απογοήτευση για το «φλερτ» του Ελληνα πρωθυπουργού με την Κούβα, καθώς δημιούργησε θόρυβο στην αμερικανοκουβανική κοινότητα, όπου χιλιάδες Κουβανοί πρόσφυγες έχουν διωχθεί από το καθεστώς του Κάστρο.

Το HALC, σε στενή συνεργασία με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), εργάστηκε εντατικά για τη δημιουργία της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας σε Γερουσία και Βουλή, η οποία συμβάλλει στον συντονισμό των νομοθετών σε ό,τι αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή και την υπεράσπιση των προτεραιοτήτων που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η εβραϊκή κοινότητα στήριξε απολύτως τις ελληνικές θέσεις και βοήθησε στη διοργάνωση της εκστρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ