Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Ελλάδα και Κίνα μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον»

Υπό τους ήχους του «Ζορμπά» έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου

Υπό τους ήχους του «Ζορμπά» έγινε δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών, όπου εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, λίγο μετά την άφιξή του στο Πεκίνο. «Γεια σας, καλώς ορίσατε», είπαν στην ελληνική φοιτητές και φοιτήτριες που κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών. Ενώ η πανεπιστημιακή χορωδία τραγούδησε, επίσης στην ελληνική, το «Ένα το χελιδόνι», του Μίκη Θεοδωράκη. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, εισαγωγικά ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών, που είναι, όπως τόνισε, ένα φημισμένο και ιστορικό κινεζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που βρίσκονται μεν γεωγραφικά μακριά, συνδέονται όμως με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Οι δύο χώρες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με το βλέμμα στο μέλλον. Αντλούν όμως από τις πολιτιστικές παρακαταθήκες, ειδικότερα πώς αυτές μπορούν να ενώνουν και να καταστούν, Έλληνες και Κινέζους, προνομιακούς συνομιλητές.

Ο πολιτισμός, η παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών, αποτελούσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε Κίνα και Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές, είπε ο πρωθυπουργός.

«Κοινό όραμα για το μέλλον»

Ιδιαίτερα σημαντικός -παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών- είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών, που μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέπεια και διάρκεια, ιδίως μέσω των νέων ανθρώπων, την κοινή στρατηγική στόχευση: την πληρέστερη κατανόηση, ειδικά της σύγχρονης, Ελλάδας και Κίνας. Κατανόηση μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, κάτι που αποτελεί στόχο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Συνεπώς, συνέχισε, ο πρωθυπουργός, μέσω παρόμοιων ερευνητικών θεσμών, αναδεικνύεται το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και πώς το κεφάλαιο αυτό -η «ήπια ισχύς», όπως το χαρακτήρισε- μπορεί να καταστεί επωφελές, όχι μόνο για τη διμερή συνεργασία αλλά και ευρύτερα.

Μήνυμα που μετέφερε με ενάργεια στην Αθήνα το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που αποτέλεσε πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών στήριξε ενεργά.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας βρήκε επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη διαπίστωση ότι Ελλάδα και Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, που θα βασίζεται στην καλύτερη γνώση τους ενός για τον άλλον. Και σημείωσε την ελπίδα, ότι με την προώθηση των σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Κίνα, η χώρα μας θα συνεχίσει να γοητεύει το φιλομαθή, όπως τον χαρακτήρισε, κινεζικό λαό, αποκαλύπτοντας σε αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της, με απτά οφέλη στις διμερείς σχέσεις.

Παίρνοντας εξάλλου αφορμή από την πρωτοβουλία, «Μία Ζώνη - Ένας δρόμος», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία, στο πλαίσιο και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δεν μπορεί παρά να εδράζεται, όπως και στο παρελθόν, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις επαφές μεταξύ των πολιτών, κυρίως δε, μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στο... δρόμο του μεταξιού

Εξαιρετικά πυκνό θα είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, όπου βρίσκεται από σήμερα έως τη Δευτέρα, 15 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής "Belt and Road Forum for International Cooperation" που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τον νέο «δρόμο του μεταξιού», δηλαδή τη σύνδεση και την επέκταση της Κίνας με την Ευρώπη.

«Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξη του στο Πεκίνο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από την άφιξή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Άφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του Belt And Road Forum. Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας». Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο – Ζητωκραυγές από επιβάτες
Φώναζαν και μάλωναν με άλλους επιβάτες και το πλήρωμα – Συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο – Ζητωκραυγές από επιβάτες
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος
Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο αδέλφια του, η μητέρα τους και η γιαγιά τους – Πήγαν να περάσουν το δρόμο από σημείο χωρίς διάβαση
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος