Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δηλώσεις πολιτικών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

«Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε μηνύματά τους

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πρ. Παυλόπουλος: «Ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει παρέλθει»

Η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ' εγρήγορση, καθώς ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου( 19 Μαΐου). «Οι χαλεποί καιροί που βιώνουμε, ιδίως μέσ’ από την βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αποδεικνύει ότι ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει. Γι' αυτό ακριβώς η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ' εγρήγορση», επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Το Έθνος των Ελλήνων, εκπληρώνοντας στοιχειώδες, ιστορικό και θεσμικό χρέος -με βάση τις διατάξεις του ν. 2193/1994- τιμά και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν λησμονάμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας».

Αλ. Τσίπρας: «Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή»

«Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Αλλά και διαρκής υπενθύμιση ότι οι λαοί οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη μισαλλοδοξία, εδραιώνοντας σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού». Αυτό αναφέρει, σε μήνυμά του στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη»

Μήνυμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα, τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας, ένα επώδυνο κεφάλαιο της συλλογικής μας μνήμης. Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων, που στοίχισε τη ζωή 353.000 Ποντίων αδερφών μας. Ιστορικές στιγμές στις οποίες αναδείχθηκε το μεγαλείο του Ελληνισμού, απέναντι στο έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από το σωβινισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Χρέος όλων είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη».

Φ. Γεννηματά: «Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε»

«Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε. Η μνήμη για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αδελφών Ποντίων, της γενοκτονίας και των κατατρεγμών παραμένει ζωντανή και δύναμη για τις σημερινές γενιές», δήλωσε για την επέτειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

ΑΝΕΛ: «Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν διαγράφονται»

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του. Τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που όπως και οι Αρμένιοι, υπήρξαν τα ανυπεράσπιστα θύματα μιας προσχεδιασμένης γενοκτονίας από το κεμαλικό καθεστώς: σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Ένωση Κεντρώων: «Τιμούμε τα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας»

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πλήρωσαν με τη ζωή τους το ότι ήταν Έλληνες και χριστιανοί. Η οθωμανική και νεο-τουρκική κτηνωδία, προάγγελος του ναζισμού και του φασισμού, έμεινε ατιμώρητη. Καθήκον όχι μόνο σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων απανταχού της γης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, παραμένει ο συνεχής αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης για επίσημη αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς και από την ίδια την Τουρκία…» καταλήγει.

Γ. Αμανατίδης: «Να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα για τη δικαίωση της ιστορικής μνήμης»

Τον θλιβερό απολογισμό της θηριωδίας που συντελέσθηκε στη γη του Πόντου υπενθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης από το βήμα της Βουλής σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δικαίωσης της ιστορικής μνήμης, 98 χρόνια μετά.

Μια θηριωδία για την αναγνώριση της οποίας ζητούν δικαίωση οι 353.000 Πόντιοι που εξολοθρεύτηκαν, οι περισσότεροι από 400 χιλιάδες ξεριζωμένοι που πήραν το δρόμο για την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών και μια καμένη γη: 815 χωριά ανασκαμμένα, 1.134 εκκλησίες κατεστραμμένες, 960 σχολεία γκρεμισμένα. «Η 19η Μαΐου δίνει την αφορμή, ιδιαίτερα σε εμάς τους Πόντιους» είπε ο κ. Αμανατίδης «να ανασύρουμε μνήμες και να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας, τους συγγενείς μας και τους σύγχρονους Πόντιους: Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης, απαλλαγμένοι όμως από αισθήματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας απέναντι στους υπεύθυνους της γενοκτονίας».

Ν. Μαριάς: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου»

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1916 - 1923) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αφού στοίχισε τη ζωή σε 355.000 Ποντίους αδελφούς μας και ξερίζωσε πάνω από 400.000» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος» Νότης Μαριάς. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου συνιστά έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 από την Ελληνική Βουλή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα δικαίωσης…».

Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις 19 Μαΐου 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923.

Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις των χωριών, τους απαγχονισμούς και τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών.

Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. Άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία . Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί