Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κ. Μάρκου: «Παιδεία: Ο Νόμος “σκουπίδι”…»

Άρθρο της Κατερίνας Μάρκου στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Κατερίνας Μάρκου*

 

Εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ έχουν ξεσπαθώσει πλέον κατά του, μόνο κατ’ όνομα όπως δείχνουν τα πράγματα, Υπουργού Παιδείας. Δεν είναι μόνο η ανυπόφορη κατάσταση στο κάμπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επιστολή των φοιτητών, που κατά τον κ. Υπουργό δεν αποτελούν ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα (!) συνοψίζει μεταξύ των άλλων τα κάτωθι:

«Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής… όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Το «άβατο» του ΑΠΘ για φοιτητές, διδάσκοντες αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «καλά κρατεί» και η Πολιτεία, αντί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, για τη διασφάλιση του κύρους του Πανεπιστημίου, την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία όσων σπουδάζουν και εργάζονται εκεί, ζητά – δια στόματος του κ. Υπουργού – από τους φοιτητές να κάνουν τους φύλακες!

Ο Υπουργός όμως, ο οποίος έχει εσχάτως απολέσει το δήθεν ευγενές, αστικό, φαναριώτικο –λέμε τώρα…- ύφος του, ξέρει μόνο να κορδώνεται εκεί στο υπουργικό συμβούλιο δίπλα στους άλλους γίγαντες συναδέλφους του, κι ας είναι δοτός. Δηλώνει και διαδηλώνει την ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια χωρίς εξετάσεις από του χρόνου (!), τοποθετεί τους Ρομά στα ΤΕΙ με το στανιό, φτιάχνει νέα Πανεπιστήμια από το πουθενά, και γενικώς διαθέτει τη λογική του ελικόπτερου, «πάρε κόσμε» δηλαδή, κι ας είναι και σάπια. Δεν διανοείται, ότι σε λίγους μήνες θα είναι παρέα με τη σύνταξή του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας με τον επόμενο Υπουργό να καταργεί την πρώτη μέρα, με ένα νόμο, ένα άρθρο το σκουπίδι που θα φέρει στη βουλή το οποίο μάλιστα αποκαλεί και νομοσχέδιο.

Τέλος, μια κουβέντα για τα μεταπτυχιακά που θέλει στην ουσία να καταργήσει. Διαθέτει σίγουρα τα ταπεινά ένστικτα του φθόνου και του μίσους για τις Σχολές και τους καθηγητές που στην ελεύθερη αγορά των ΠΜΣ κατορθώνουν με δίδακτρα που στην Κύπρο πληρώνει κανείς σε προπτυχιακό επίπεδο για να μάθει μανικιούρ πεντικιούρ, να αναδείξουν προγράμματα με διεθνή αξία. Και ορθώς πληρώνονται γι αυτό. Και αξιολογημένα είναι τα προγράμματα, και υποτροφίες στους καλούς δίνουν, και η διαχείριση των χρημάτων γίνεται υπό την στενότατη επιτήρηση των ΕΛΚΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ 40% περίπου των διδάκτρων εισπράττεται κατευθείαν από το Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες κυρίως της συντήρησης υποδομών όπως να πληρωθεί το ρεύμα και το νερό, οι υπάλληλοι με σύμβαση, η ασφάλεια, οι κόλλες που γράφουν οι φοιτητές εξετάσεις, και άλλα πολλά.

Αντί τώρα να πει ο Υπουργός μπράβο και να ζητήσει να γίνουν προγράμματα στα αγγλικά και να φέρουμε εδώ μερικές χιλιάδες κινέζους, ρώσους, ασιάτες, κι όποιους άλλους επιθυμούν να απολαύσουν και τις ελληνικές συνθήκες φέρνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα για τη χώρα, βγάζει φιρμάνι ότι οι καθηγητές πρέπει να κάνουν τζάμπα μάθημα! Και ότι αντί για αξιοκρατία, πρέπει περίπου να μπαίνουν όλοι, και άλλες λοιπές παλαβομάρες.

Να παραιτηθεί και να φύγει.   

*Η Κατερίνα Μάρκου είναι ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bar-club
Υπόθεση βιασμού: Απειλούν μάρτυρα - Κύκλωμα πάνω από 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη
Για οργανωμένο κύκλωμα που ξεφεύγει από τα τοπικά όρια δράσης κάνει αναφορά ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς και προαναγγέλλει καταιγιστικές εξελίξεις
Υπόθεση βιασμού: Απειλούν μάρτυρα - Κύκλωμα πάνω από 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη