Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Politico: Στους έξι «σκληροπυρηνικούς» που στηρίζουν Μαδούρο ο Αλ. Τσίπρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που πήγαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό

Ανάμεσα στους έξι Ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, συγκαταλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, το αμερικανικό περιοδικό Politico. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οι έξι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μαδούρο στην Ευρώπη», αναφέρεται ότι πρόκειται κυρίως για αριστερούς πολιτικούς που είχαν στηρίξει στο παρελθόν και τον προκάτοχο του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που πήγαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, σημειώνει το Politico. «Κάποτε ανέφερε τη Βενεζουέλα ως ένα αντικαπιταλιστικό μοντέλο και οι συνεργάτες του λένε ότι ο Τσάβες είναι ένας από τους ήρωές του, με τον οποίο έχει γεννηθεί την ίδια ημέρα», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Το Politico κάνει αναφορά και στις πρόσφατες αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου», σχετικά με τις επαφές του κ. Τσίπρα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για φτηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και διπλωματική στήριξη σε περίπτωση Grexit. Αν και η ΕΕ έχει καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες του Μαδούρο, κάποιες φωνές στα ευρωπαϊκά κοινά δυσκολεύονται ακόμη να αποτινάξουν τον θαυμασμό τους για την Μπολιβοριανή επανάσταση, σχολιάζει ακόμη το Politico και στη συνέχεια παραθέτει τους έξι που κατά την άποψη της ιστοσελίδας είναι οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μαδούρο στην Ευρώπη.

Αλέξης Τσίπρας

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που πήγαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες», σημειώνει το Politico. «Κάποτε ανέφερε τη Βενεζουέλα ως ένα αντικαπιταλιστικό μοντέλο και οι συνεργάτες του λένε ότι ο Τσάβες είναι ένας από τους ήρωές του, με τον οποίο έχει γεννηθεί την ίδια ημέρα», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Τζέρεμι Kόρμπιν

Ο Βρετανός ηγέτης των Εργατικών είναι επί σειρά ετών τσαβιστής, ο οποίος το 2013 είχε περιγράψει τον Τσάβες ως «έμπνευση για όλους που πολεμούν τη λιτότητα και τη νεοφιλελεύρερη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη». Το 2014 κλήθηκε να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο Μαδούρο ζωντανά στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας και καλωσορίστηκε από τον Μαδούρο ως «φίλος της Βενεζουέλας». Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα για το αν είναι έτοιμος να καταδικάσει τις ενέργειες του προέδρου στη Βενεζουέλα,ο Κόρμπιν απάντησε: Αυτό που καταδικάζω είναι η βία που ασκείται από όλες τις πλευρές, σε όλο αυτό που συμβαίνει»

Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ο αρχηγός των Podemos, το αριστερό αντιμνημονιακό κίνημα, εδώ και καιρό κατηγορείται για χρηματοδότηση από Βενεζουέλα και Ιράν. Πέρυσι η συντηρητική εφημερίδα ABC είχε δημοσιεύσει έγγραφα που επεσήμαναν ότι μεταξύ 2008 και 2012 ένα think tank προσκείμενο στο Podemos είχε λάβει 7 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, «για τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις της Ισπανίας». Ο Ιγκλέσιας είχε απορρίψει τις κατηγορίες.

Ζαν-Λυκ Μελανσόν

Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος La France Insoumise δεν κρατά μυστικό ότι θαυμάζει την Μπολιβαριανή Επανάσταση και τους ηγέτες της. Το 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, έγραψε στην κομμουνιστική εφημερίδα L‘Humanité ότι «η Μπολιβαριανή Επανάσταση είναι για εμάς πηγή έμπνευσης». Μέσω Twitter μάλιστα είχε καλωσορίσει και τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο. Παρόλα αυτά σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο τον Απρίλιο, όταν ρωτήθηκε για τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Καράκας, απάντησε: «Δεν στηρίζω καμία μορφή δικτατορίας, δεν στήριξα ποτέ οποιαδήποτε δικτατορία στον κόσμο»

Πάπας Φραγκίσκος

Ο γεννημένος στην Αργεντινή ποντίφικας είναι ισχυρός συμπαραστάτης των «προοδευτικών» ηγετών στην Λατινική Αμερική, όπως ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν για «ασάφεια» σχετικά με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το Βατικανό έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αντιπολίτευση, ωστόσο σε μία συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο, ο πάπας επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για τη μη ύπαρξη προόδου. «Μέρος της αντιπολίτευσης δεν το επιθυμεί», ήταν η δήλωσή του.

Το κίνημα των 5 Αστέρων

Το αντι-καθεστωτικό κίνημα της Ιταλίας επίσης κατηγορείται για ασάφειες σχετικά με το θέμα της Βενεζουέλας. Ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνα περί νοθείας στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης, την ίδια στιγμή βουλευτές του είχαν επισκεφθεί τη Βενεζουέλα τον Μάρτιο με έναν από αυτούς να στηρίζει την πολιτική Μαδούρο, κάνοντας μάλιστα παραλληλισμούς με την Ιταλία: «Όπως στην πατρίδα μας, πολλοί άνθρωποι ζουν σε κακές συνθήκες, τόσοι νέοι είναι άνεργοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ