Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγώνας και επαγρύπνηση, ώστε ο λαός να έχει φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό

Άρθρο του βουλευτή Γιάννη Δελή στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γιάννη Δελή*

Τα πρόσφατα γεγονότα του εντοπισμού υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ, έρχονται να αναδείξουν τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με την ασφαλή και ποιοτική πρόσβαση στο νερό, όταν το νερό αποτελεί εμπόρευμα, είτε η διαχείρισή του βρίσκεται στα χέρια του αστικού κράτους είτε του ιδιώτη – επιχειρηματία.

Το ΚΚΕ άμεσα ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Α.Ε. κ. Κρεστενίτη, ενώ κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με σκοπό να ενημερωθεί ο λαός της Θεσσαλονίκης για την πραγματική κατάσταση, και παράλληλα η κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση του νερού του Αλιάκμονα. Επιπλέον, ζητήσαμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης, να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και να διασφαλιστεί η απολύτως ασφαλής λειτουργία του δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ανανέωση των νερών του φράγματος της Αγ. Βαρβάρας από τη ΔΕΗ, μαζί με την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας που φέρνει το νερό στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στη Θεσσαλονίκη από την ΕΥΑΘ, δείχνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ακόμα, σοβαρά ερωτηματικά υπάρχουν και για άλλα ζητήματα, όπως μέχρι ποια επίπεδο ρύπανση μπορεί να «αντέξει» το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, τι δυνατότητες υπάρχουν να υδροδοτείται η πόλη αποκλειστικά από τις πηγές της Αραβησσού σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσει η παροχή από τον Αλιάκμονα, αν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ή περιοχές υδροδότησης, πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει μία ανοιχτή και εκτεθειμένη διώρυγα που μεταφέρει το νερό στην πόλη κ.ά.

Μ’ αυτά τα δεδομένα ο λαός της πόλης και συνολικά της περιοχής χρειάζεται να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να είναι σε εγρήγορση.

Όσο η διαχείριση και η παροχή του νερού γίνεται με όρους αγοράς, με όρους ώστε η επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευης να κερδοφορεί, θα δυσκολεύει η εξασφάλιση της κατάλληλης ποιότητας του νερού, θα υπάρχουν προβλήματα με το δίκτυο και τη συντήρησή του, πιθανών θα υπάρχουν προβλήματα ακόμα και με την ποσότητα και την επάρκεια του νερού, ενώ το κόστος συνεχώς θα μετακυλείται στον καταναλωτή, δηλαδή στο λαό. Την ίδια ώρα η κατάσταση θα χειροτερεύει και για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, τόσο από την εντατικοποίηση της εργασίας, όσο και από τη συνεχή προσπάθεια μείωσης των μισθών.

Γι’ αυτό οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι νεολαίοι του τόπου χρειάζεται να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν κανέναν να παίζει με το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στο ποιοτικό νερό, να μην αφήσουν κανέναν να παίζει με την υγεία τους.

Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, θα πρωτοστατήσουμε σε έναν τέτοιο αγώνα, θα συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ώστε ο λαός να έχει φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.

Η θέση του ΚΚΕ ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, είναι η μόνη αναγκαία για το σύνολο του λαού.

*Ο Γιάννης Δελής, είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους