Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη

Στο τραπέζι δύο ονόματα: Nova ή Gorna Macedonija

Στη Νέα Υόρκη κρίνεται το όνομα των Σκοπίων με δύο προτάσεις να βρίσκονται πλέον πάνω στο τραπέζι. Οι χθεσινές συνομιλίες, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ χωρίς δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι το θέμα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο.

Τα δύο ονόματα που είναι επικρατέστερα είναι γνωστά πλέον και μόνον αυτά έχουν φέρει κοντά τις δύο πλευρές. Το «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») είναι αυτό που προκρίνεται, ενώ κάποιες πιθανότητες διατηρεί και η ονομασία «Republika Gorna Macedonia» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Nova ή Gorna Macedonija

Απ’ την πλευρά Νίμιτς υπάρχει προτίμηση στο Nova, ενώ η ελληνική πλευρά μάλλον προκρίνει το Gorna δίπλα στο όνομα Μακεδονία. Ξεκάθαρος όρος είναι ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα Σκόπια δεν έχουν δώσει πράσινο φως για την συνταγματική αναθεώρηση. Βασικό επιχείρημα είναι ότι «δεν μπορεί να το περάσει από τη Βουλή».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9:30 το πρωί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ξεκίνησε στις 5:30 το απόγευμα της Πέμπτης και οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην είσοδο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στο κτίριο, όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών, έπειτα από τις διαδοχικές συζητήσεις που είχαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Ζ. Ζάεφ: «Είμαστε κοντά στη λύση με την Ελλάδα»

"Είμαστε κοντά στη λύση", δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Επίσης, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης "που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα".

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ’ αυτού: "Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα.

Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις- σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για "υπερβολική έκθεση" στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία "δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο".

Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Ζαεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα. Επ’ αυτού ο κ. Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του στο Spiegel τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν