Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στ. Καλαφάτης: Η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα την πάγια εθνική θέση

Τι σχολίασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ σχετικά με τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνία μ τα Σκόπια ασκεί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης, σε σημερινή ανακοίνωσή του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει την πάγια εθνική θέση και υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας - με δεδομένες τις δημόσιες αντιρρήσεις του συγκυβερνήτη του - δεν έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας». Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Στ. Καλαφάτης αναφέρει:

Φοβούμαι ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εγκαταλείπει την απόφαση του Βουκουρεστίου που λέει «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ» και παραδίδει το μόνο όπλο που είχε η Ελλάδα. Από τη στιγμή που θα αποσταλεί η πρόσκληση ένταξης, δεν θα ανακαλείται, παρά μόνο εάν οι Σκοπιανοί αρνηθούν τη συνταγματική αναθεώρηση. Ας αφήσουν λοιπόν τα κουραφέξαλα που αύριο θα βαφτίσουν αυταπάτες.

Η Κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα την πάγια εθνική θέση που ζητά λύση (erga omnes) για όλες τις χρήσεις, αφού εξαιρεί από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Οι Σκοπιανοί, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και θα λέγονται από όλο τον κόσμο - με δική μας συμφωνία - «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Ποια σημασία θα έχει λοιπόν εάν τα ζαρζαβατικά τους θα λέγονται «βορειομακεδονικά», όταν οι ίδιοι θα λέγονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική»; Ποια σημασία θα έχει ένα κάπου στα κατάστιχα του ΟΗΕ υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις; Και ποιους προσπαθούν να εξαπατήσουν, όταν ο Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει τονίζοντας πως η συμφωνία διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτισμική ταυτότητα»;

Ο κ. Τσίπρας - με δεδομένες τις δημόσιες αντιρρήσεις του συγκυβερνήτη του - δεν έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας. Οφείλει, γι’ αυτό, όπως έκανε και το Καλοκαίρι του 2015, πριν προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει σχετική εξουσιοδότηση. Μην διανοηθεί να δεσμεύσει την Ελλάδα, σε κάτι που οι Έλληνες διαφωνούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ