Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

RPSOS: Στο «κόκκινο» τα μικροσωματίδια εν ώρα εργασιών σε Ραφήνα και Μάτι

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που έχουν ήδη γίνει για την ποιότητα του αέρα

Μετά την εγκατάσταση των σταθμών μέτρησης ποιότητας του αέρα την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα του rpsos.gr (ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου με σκοπό την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας μετά τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου) έχει στα χέρια της τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που έχουν ήδη γίνει για την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν όλοι όσοι μένουν και εργάζονται σε Ραφήνα και Μάτι.

Σύμφωνα με το RPSOS οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 3 διαφορετικά στάδια. Στην περίπτωση άπνοιας, έντονων ανέμων και εν ώρα εργασιών.

• ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ οι τιμές μικροσωματιδίων μέσα στη Ραφήνα και στη Διασταύρωση

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των μετρήσεων διαπιστώθηκε η χαμηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος, της τάξης των 19,6μgr/m3 (PM 10) και 6,72 μgr/m3 (PM 2,5). Στην περιοχή της Διασταύρωσης Ραφήνας, οι τιμές ήταν κάπως πιο αυξημένες της τάξης των 24,0 μgr/m3 (PM 10) και 9,2μgr/m3 (PM 2,5).

• ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ οι τιμές όταν επικρατούν έντονοι άνεμοι

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε όταν επικρατούσαν άνεμοι 5 μποφόρ και πάνω. Πιο συγκεκριμένα οι μετρήσεις που λήφθηκαν εντός των ρεμάτων, αλλά και σε σημεία όπου ο άνεμος ανέπτυσσε υψηλές ταχύτητες έφτασαν τα 55 μgr/m3 (PM 10) και 28 μgr/m3 (PM 2,5). Είναι προφανές ότι η επιβάρυνση αφορά στις οικίες που κατά τη διεύθυνση του ανέμου βρίσκονται μετά τις καμένες εκτάσεις. Είναι επίσης λογικό ότι σε ημέρες και ώρες νηνεμίας, τα μικροσωματίδια κατακρημνίζονται στο έδαφος και η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς όταν σημειωθούν βροχοπτώσεις.

• ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΕΣ τιμές μικροσωματιδίων εν ώρα εργασιών

Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις τις ώρες που εργάτες έκοβαν και κλάδευαν δέντρα, όπως και τις ώρες που φορτηγά μάζευαν από το δρόμο τους όγκους των κλαδιών. Οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν έως και 10 φορές υψηλότερες των αποδεκτών ορίων, της τάξεως δηλαδή των 336μgr/m3 (PM 10) και 141 μgr/m3 (PM 2,5). Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνονται εργασίες τα παιδιά θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να απομακρύνονται, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φορούν μάσκες.

Κατάλληλο το 94% των δειγμάτων πόσιμου νερού

Την ίδια ώρα, στον έλεγχο που έγινε για την ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών, στις 70 μετρήσεις που έγιναν, σε 6 περιπτώσεις βρέθηκαν βλαπτικά στοιχεία για τον οργανισμό πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Να σημειώσουμε ότι το πόσιμο νερό ενδέχεται να περιέχει σε μικρές ποσότητες νιτρικά(ΝΟ3) έως 50mg/ lt, φώσφορο(P2O5) έως 5 mg/ lt νιτρώδη(NO2) και αμμωνία (ΝΗ4), έως 0.5 mg/ lt.

Η παρουσία μικροβίων καθιστά ακόμα σε ελάχιστη ποσότητα καθιστά το πόσιμο νερό ακατάλληλο. Συμπληρωματικά η ανάλυση του νερού περιλαμβάνει την μέτρηση φυσικών χαρακτηριστικών όπως το ph, αγωγιμότητα και τα διαλυμένα σωματίδια, που αποτελούν όμως χαρακτηριστικά με μικρότερη επίδραση.

RPSOS.GR

Στόχος του RPSOS να στηρίξει εθελοντικά με όλα τα μέσα τις πυρόπληκτες περιοχές και τις οικογένειες που επλήγησαν παρέχοντας από ψυχολογική στήριξη μέχρι βοήθεια στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δωρεάν μικροεπισκευές και μετρήσεις της ποιότητας του νερού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ