Skip to main content
Menu

Όλγα Γεροβασίλη: «Αρνούμαι την εικόνα σαν να σκηνοθετούμε Μπεν Χουρ»

Δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ανομία- Κ. Παπακώστα: «Δεν αμαυρώθηκε από τα επεισόδια η πορεία του Πολυτεχνείου»

«Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και περιστατικά, αλλά αρνούμαι την εικόνα που παρουσιάζεται σα να σκηνοθετούμε Μπεν Χουρ…», είπε για τα φαινόμενα ανομίας η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και της Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ). Η κυρία Γεροβασίλη διαφώνησε με την εικόνα ότι η Αθήνα «είναι άντρο ανομίας που κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιουργεί κλίμα: «Καταλαβαίνω αδιέξοδα πολιτικά διότι δεν σας βγήκε τίποτα -βγήκαμε από τα μνημόνια, οι συντάξεις δεν κόπηκαν κλπ. Όμως υπάρχει και η πραγματικότητα», είπε.

Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπουργός υπερασπίστηκε το ισχύον καθεστώς, το οποίο, όπως δήλωσε, «θα συνεχίσουμε», κάνοντας σαφές ότι «δεν εγκαθιστούμε καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια». Αναφορικά με το ισχύον νομικό καθεστώς, είπε ότι «απλώς η αστυνομία δεν μπαίνει ελεύθερα -εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τον νόμο». «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και θα λειτουργήσουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι η κατάργηση του ασύλου δεν έλυσε τα προβλήματα.

«Υπήρχαν καταλήψεις, καταστροφές και παραβατικότητα. Την περίοδο που δεν υπήρχε άσυλο σχηματίστηκαν πολλές δικογραφίες για ναρκωτικά. Δεν είναι το άσυλο που μας προκαλεί πρόβλημα. Η ΕΛ.ΑΣ. παρεμβαίνει πάντα όταν έχει την παραγγελία από τις πρυτανικές αρχές. Η παραβατικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την κατασταλτική δράση της αστυνομίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μεθοδικά τα προβλήματα αυτά», ανέφερε. Πάντως έστειλε και ένα μήνυμα προς τον «Ρουβίκωνα» η κυρία Γεροβασίλη, λέγοντας ότι με την άποψη ότι «όποιος δεν πιστεύει την δική τους αλήθεια τότε θα τους επιβληθεί με την βία, είμαι κάθετα αντίθετη».

Κ. Παπακώστα: «Δεν αμαυρώθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου»

«Η όλη προσπάθεια και επιχείρηση έγινε με σεβασμό στο κράτος δικαίου, αλλά και έναν ισχυρό συμβολισμό, ο οποίος λέει ότι το κράτος θα είναι σεβαστό από όλους, "urbi et orbi" ήταν το μήνυμα» δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας για τα επεισόδια την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου και την αντιμετώπισή τους από την αστυνομία.

Όπως είπε, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», οριοθετήθηκε η εκκίνηση μιας συμπεριφοράς που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα οργανωμένο κράτος. «Δώσαμε κι ένα μήνυμα» σημείωσε, διότι αφενός μεν προστατεύτηκε η επέτειος όπως ήθελαν οι πολίτες, οι οποίοι κατέθεσαν εκεί με την παρουσία τους τη διάθεσή τους και τα συναισθήματά τους γι' αυτήν την επέτειο, δεν αμαυρώθηκε η πορεία, δεν υπήρξαν καταστροφές και περιθωριοποιήθηκε η όλη παρουσία εκείνων οι οποίοι δεν σέβονται το κράτος και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, εκεί που περιορίστηκε και δόθηκε και ένα μήνυμα ότι θα είναι ισχυρή η απάντηση μέσα στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου» ανέφερε η κ. Παπακώστα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, τα επεισόδια του Σαββάτου περιορίστηκαν σε στενό πλαίσιο και δεν υπήρξε παραπέρα καμία απολύτως διαταραχή ούτε στην κοινωνική, ούτε στην πολιτιστική, ούτε στην οικονομική ζωή της πόλης «και βέβαια έγιναν τα δέοντα, ό,τι έπρεπε να συμβεί από την πλευρά της αστυνομίας, η οποία έκανε τη δουλειά της με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα», ότι δηλαδή θα έπρεπε να προστατευτεί η ζωή της πόλης, η κανονικότητά της, παράλληλα με την προστασία και της επετείου και όλων που έπρεπε να προστατευτούν. Η κ. Παπακώστα τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οργανωθεί ένα κράτος το οποίο να γίνεται σεβαστό από όλους.

Ν. Κεραμέως: «Το Κράτος υποχώρησε μπροστά στην ανομία στο ΑΠΘ»

Για «πρωτοφανείς ζημιές» προχθές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι «το Κράτος, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έλαμψε ξανά δια της απουσίας του, υποχωρώντας μπροστά στην ανομία. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι δε θα αμελήσει να στείλει τον λογαριασμό, μέσω της Εφορίας, στους πολίτες». Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, για άλλη μία φορά οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας του Κράτους να διαφυλάξει την περιουσία των Ανώτατων Ιδρυμάτων και να επιβάλει τη νομιμότητα. Όπως σημειώνει, οι προχθεσινοί πρωταγωνιστές των επεισοδίων που αμαυρώνουν, για άλλη μία χρονιά, την επέτειο του Πολυτεχνείου, κατέστρεψαν, λήστεψαν, βανδάλισαν χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Μήπως έπρεπε, όπως παροτρύνει συχνά ο κ. υπουργός Παιδείας, να αναλάβει δράση το "ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα";», διερωτάται η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί να αποδοθούν άμεσα ευθύνες, να προστατευθεί το κύρος του ελληνικού Πανεπιστημίου και να μην επωμιστούν οι φορολογούμενοι και αυτό το κόστος.

Ποτάμι: «Το τέρας της βίας σε λίγο δεν θα κάνει εξαιρέσεις»

Να κάνουν «την αυτοκριτική που τους αναλογεί», να σταθούν απέναντι στη βία και να μην τροφοδοτούν την ακραία πόλωση, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή μεταξύ άλλων τους πρόσφατους προπηλακισμούς πολιτικών. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Ποτάμι, δεν περνά μέρα δίχως κάποιο κρούσμα βίας στη δημόσια σφαίρα: «Ο χώρος γύρω από το Πολυτεχνείο έχει μετατραπεί σε μόνιμο γήπεδο άσκησης των μπαχαλάκηδων, στα πανεπιστήμια καθηγητές και φοιτητές δέχονται επιθέσεις, πολιτικές εκδηλώσεις ματαιώνονται λόγω επεισοδίων, πολιτικοί προπηλακίζονται, κομματικοί συνδικαλιστές εισβάλουν σε υπουργεία». «Το τέρας που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης, στην αρχή δάγκωνε πολιτικούς αντιπάλους, τώρα στράφηκε κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μαζί με τη Χρυσή Αυγή το έθρεψαν και σε λίγο δεν θα κάνει εξαιρέσεις» προειδοποιεί, τονίζοντας ότι «οι πολίτες θέλουν μια κανονική ζωή χωρίς μικρούς εμφυλίους κάθε μέρα».

Για κακούργημα οι συλληφθέντες στα επεισόδια για το Πολυτεχνείο

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου θα απολογηθούν στον ανακριτή οι έξι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος, που συνελήφθησαν για τα επεισόδια μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κατηγορούμενοι, μετά από προθεσμία που έλαβαν για τις απολογίες τους, καλούνται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή για την κατηγορία της έκρηξης, που είναι κακουργηματικού βαθμού, καθώς και το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στο μεταξύ, για τις 29 Νοεμβρίου προσδιορίστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη άλλων επτά συλληφθέντων για τα επεισόδια της επετείου του Πολυτεχνείου, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξης κοινής ειρήνης και της αντίστασης κατά της Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι για τα επεισόδια σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για συνολικά δεκαεννέα συλληφθέντες, εκ των οποίων κάποιοι νοσηλεύονται και κάποιοι είναι ανήλικοι και έχουν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς για αυτούς επιλαμβάνονται οι αρμόδιοι για ανήλικους δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ