Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: Πρώτος ο «μέγας Μακεδονομάχος» απεδέχθη τον όρο Μακεδονία

Ομιλία του πρωθυπουργού με αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά

Στην στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε την επίθεση στα σπίτια άλλων δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των κ.κ. Σκουφά και Καραγιαννίδη εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν καταδικάζει ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές.

«Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε.

Αύριο είναι μια κρίσιμη ψηφοφορία μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας.

Σήμερα δεν ανεβαίνω στο βήμα με κύριο στόχο να αναμετρηθώ με τους πολιτικούς μου αντιπάλους, αλλά με κύριο στόχο να αναμετρηθώ με την ιστορική ευθύνη.

«Πραγματικά έχω την αίσθηση ότι ζούμε σε άλλη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής είπε ότι αν ρωτούσατε γιατί διαμαρτύρεστε θα έλεγαν για το όνομα.

Αδυνατείτε να βρείτε έστω ένα θολό σημείο σε αυτή τη Συμφωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έχει ένδεια επιχειρημάτων.

«Η επικράτηση των εθνικιστών στη γειτονική χώρα τους είχε οδηγήσει σε έναν πρωτοφανή παροξυσμό, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς», τόνισε προσθέτοντας ότι και  στην Ελλάδα επικράτησε εθνικιστικός παροξυσμός στις αρχές της δεκαετίας του 90, που διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη.

Επεσήμανε ότι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο «μέγας Μακεδονομάχος» - όπως τον χαρακτήρισε - κ. Αντώνης Σαμαράς, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993, ενώ πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1995 αποδέχτηκε τον όρο Μακεδονία ως προσωρινό όνομα που κράτησε 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία όπου και αποδεχθήκαμε όπως είπε το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αναφέρθηκε στον Κώστα Καραμανλή και σε επιστολή τους προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο του 2008 όπου έγραφε  σε επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο 2008, ότι «Ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ.

«Η δική μας κυβέρνηση τη βρήκε αυτή τη θέση και συνέχισε με αυτή», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ούτε το 2008 στο Βουκουρέστι άσκησε βέτο η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτοντας ότι «προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας».

Τόνισε μάλιστα ότι το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ