Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το δημόσιο

Αύξηση των ωρών εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, από 37,5 σε 40, δηλαδή ότι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ από το Φθινόπωρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Ραγκούσης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την εβδομάδα που μας πέρασε, με τη θέσπιση του 40ωρου, «είναι σαν να προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους, δουλεύοντας μισή ώρα παραπάνω».

«Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τις υπηρεσίες, οι οποίες θα λειτουργούν απόγευμα. Αυτό θα είναι υποχρεωτικό», δήλωσε ακόμη ο κ. Γ. Ραγκούσης για το θέμα του ωραρίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει νόημα να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες απόγευμα. «Η ιδέα», είπε, «είναι να αξιοποιήσουμε το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης που είναι απογεύματα αργίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και να ξαναδούμε το ωράριο της Παρασκευής».

Στην αύξηση των ωρών εργασίας, όμως αντιδρά έντονα η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει νέες δυσμενείς επιπτώσεις στο εργασιακό, οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο ενώ συνδέεται με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και αποβαίνει σε βάρος της λειτουργίας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. «Ο μύθος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, που για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις 12-15 Απριλίου, ενώ συμμετέχει μαζί με τη ΓΣΕΕ στην 24ωρη απεργία στις 11 Μαΐου.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, εξετάζει την μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους κάθε υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα, σε υπαλλήλους του Κράτους, υπαγόμενους σ΄ ένα κεντρικό φορέα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., χωρίς όμως να θίγεται η εργασιακή τους σχέση, καθώς η μονιμότητα τους καλύπτεται από το Σύνταγμα.

Αξιοποίηση προσωπικού με βάση τις γνώσεις

Την μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας πριν το Πάσχα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. "Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση του προσωπικού, με βάση τις γνώσεις του. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε έναν εργοδότη, το κράτος, και όχι σε χιλιάδες εργοδότες, δηλαδή το κάθε υπουργείο και η κάθε υπηρεσία. Πρέπει να μπορεί να αξιοποιείται το προσωπικό, με βάση τις γνώσεις του, αλλά και με την παράλληλη μετεκπαίδευσή του, προωθώντας την κινητικότητα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης", είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επισημαίνει ότι "η αλλαγή θα γίνει σταδιακά από το φθινόπωρο, παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ θα ξεκινήσει και η συγκρότηση νέων Οργανισμών στα υπουργεία, στα οποία θα εξεταστούν οι δομές και οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών, με στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική τους λειτουργία".

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, η υπαγωγή θα αφορά κατ΄ αρχήν στους δημόσιους υπάλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν όλοι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί να διατίθενται στα υπουργεία είτε σε μια Δημόσια Αρχή που θα ιδρυθεί.

Όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους εξετάζεται οι προκηρύξεις για κάθε θέση να μην γίνονται όπως τώρα από τα υπουργεία αλλά από τον Ενιαίο Φορέα και πάντα μέσω ΑΣΕΠ.

Με την επερχόμενη αλλαγή θεωρείται ότι θα γίνεται καλύτερος έλεγχος της δαπάνης που καταβάλλει το Δημόσιο για τις αμοιβές των υπαλλήλων του. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, οι αρμόδιοι παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα εκτιμούν ότι η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης συναντά σημαντικά νομικά εμπόδια, ιδίως για τις εισηγμένες και δεν θα τις συμπεριλάβει.

Κριτική από τη ΝΔ

Εν τω μεταξύ, από τη Νέα Δημοκρατία, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης κ. Χρήστος Ζώης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στον κ. Ραγκούση.

«Την ίδια ώρα που οι πολίτες συνωστίζονται στις υπηρεσίες των "Καλλικρατικών" Δήμων, την ίδια ώρα που σε πλήρη οργανωτική σύγχυση, δυσκολεύονται να εκδώσουν ακόμη και τα πιο απλά πιστοποιητικά, ο κ. Ραγκούσης θυμήθηκε ότι είναι και Υπουργός για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», αναφέρει.

«Οι πομπώδεις εξαγγελίες του σχετικά με τη δήθεν "εξοικονόμηση 4 δις ευρώ που θα επιφέρει το νέο πλαίσιο", την "έκδοση ηλεκτρονικών πράξεων" και τη "μετάβαση του ελληνικού κράτους από το χαρτοβασίλειο στη μετά ΚΕΠ εποχή" είναι προφανές ότι συγκαταλέγονται στο απεγνωσμένο επικοινωνιακό παραλήρημα μιας καταρρέουσας κυβέρνησης», σημειώνει ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ