Στην διαπίστωση ότι για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση συνέκλιναν οι περισσότεροι από τους ομιλητές της ανοικτής συζήτησης με κεντρικό τίτλο «Το μέλλον της Ευρωζώνης: Προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικών», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνάντησης το «Euro 50» με θέμα «η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι».
«Η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ στη συνέχεια έθεσε τέσσερα ερωτήματα ως προβληματισμό, τον κίνδυνο για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ιδέα του ευρωομολόγου και ενδεχόμενες πολιτικές ανάπτυξης.
«Ένα υπερτιμημένο ευρώ έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» είπε η κ. Κατσέλη επισημαίνοντας ότι σήμερα στην ευρωζώνη έχουν σταματήσει τα έργα υποδομών και οι πολιτικές για την ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι έχουν βγει από την ατζέντα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχιας.
Στη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Edmond Alphandery, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ταμείο μπορεί να προσφέρει αν είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο και πρότεινε την αγορά εκ μέρους του Ταμείου μέρους του χρέους των χωρών της περιφέρειας με τη μέθοδο των swaps. Η αγορά αυτή θα πρέπει να γίνει με μεγάλη έκπτωση και για σημαντικό μέρος του χρέους ώστε να έχει θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά των υπερχρεωμένων χωρών. «Χρειαζόμαστε» είπε «μια άμεση απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται για τη βιωσιμότητα των οικονομιών των χωρών αυτών», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την μονομερή χρήση του ευρωομολόγου κάτι που, όπως ανέφερε, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη Γερμανία, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες.
Ο οικονομικός αναλυτής κ. Wolfgang Munchau εξέφρασε την άποψη ότι είναι θα είναι πολύ δύσκολο για την Πορτογαλία να παραμείνει έξω από την κρίση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα φθάσει μέχρι την Ισπανία. Εν συνεχεία εξέφρασε ανησυχία για το Βέλγιο, όπου εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα εξαιτίας κυρίως της πολιτικής αστάθειας και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στην ευρωζώνη μια κοινή συνισταμένη στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης.
Νόμισμα «χωρίς αφεντικό» το ευρώ
Νωρίτερα, στη συνάντηση της ομάδας «Euro50» είχε μιλήσει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε κενά στο κοινό μας νόμισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα νόμισμα «χωρίς αφεντικό» και χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών.
Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που, αν αφεθούν, θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρώπη με κοινή οικονομική πολιτική και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το «άλμα» που απαιτείται γι΄ αυτό.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις του για την έκδοση ευρωομολόγου, κάνοντας λόγο για ένα «ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μην διαθέτει η ΕΕ».
«Πολλοί παραμένουν απαισιόδοξοι ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στη χαλαρότητα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «απέναντι σε αυτούς και τα επιχειρήματά τους η Ελλάδα αντιτάσσει τη δική της διαδρομή, ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο».
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της «όπως ακριβώς και οι Έλληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρσι, ξεγραμμένους».
Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων για θέματα που σχετίζονται με την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Γαλλία και η Ισπανία συμφωνούν απόλυτα στο ζήτημα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και της στενότερης σύγκλησης των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην Ευρωζώνη για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, προβάλλεται εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζάν Κλόντ Γιούνκερ πάντως, διαβεβαίωσε ότι σε μερικές εβδομάδες η Ευρώπη θα έχει μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, τονίζοντας ότι εξετάζονται διάφορα θέματα.
Το κλειστό κλαμπ του Euro50
Η ομάδα Euro50, που δημιουργήθηκε το 1998, είναι ένα κλειστό κλάμπ το οποίο αποτελείται από οικονομολόγους, τραπεζίτες και επιχειρηματίες, και συνεδριάζει 3 φορές τον χρόνο.
Χαρακτηρίζεται ως «Μπίλντεμπεργκ» της Ευρωζώνης επειδή λειτουργεί όπως και η διαβόητη λέσχη, η οποία θεωρείται ως μια άτυπη παγκόσμια κυβέρνηση. Δηλαδή σε όλες τις συνεδριάσεις της τηρείται άκρα μυστικότητα, δεν γίνονται ανακοινώσεις και όσοι είναι μέλη της είναι άνθρωποι που διαμορφώνουν το οικονομικό μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα μέλη του Euro50 από την Ελλάδα είναι η Λούκα Κατσέλη και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα.
Κριτική από την αντιπολίτευση
«Αν ο λεγόμενος μηχανισμός στήριξης αποτέλεσε ένα πιστόλι της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας στον κρόταφο του λαού, το ευρωομόλογο που εμφανίζει ο πρωθυπουργός, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ ως σωτηρία, θα είναι τανκ στα χέρια τους για να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν το λαό προκειμένου να δεχτεί την βαρβαρότητα», σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου.
«Κι όμως στο τέλος -βελούδινη ή “τσίγκινη”- η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει…», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Η δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ των χωρών μελών της Ε.Ε., η έκδοση ευρωομολόγου από την ΕΚΤ και εγγυημένου απ΄ αυτήν καθώς και ο αποφασιστικός περιορισμός της δράσης των κερδοσκοπικών αγορών καθίστανται μέτρα αναγκαία για την ύπαρξη και τη συνέχιση της Ε.Ε., τα οποία βρίσκονται στον αντίποδα της λογικής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τη διαγραφή μέρους του, στο πλαίσιο μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών, μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή αδιέξοδη πορεία», τόνισε από την πλευρά του αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης.
«Είναι προς το συμφέρον της χώρας η μεσο-μακροπρόθεσμη αναδιαπραγμάτευση μέσα από την επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση και των υπολοίπων χρεών πέραν των 110 δις ευρώ», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.