Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αιχμές Σταϊκούρα κατά τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Οι τράπεζες αν και αναγνωρίζουν ότι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν για δικαστική ρύθμιση

Αιχμές κατά τραπεζών οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοική ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κυρία Χαρ. Απαλαγάκη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση".

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες. Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι "ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης). Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες)."

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο κ. Σταικούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Καλύτερη επικοινωνία και εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια κυριάρχησαν παράλληλα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών το απόγευμα με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στους δανειολήπτες. Όπως τόνιζαν, βασικός σκοπός είναι τα δάνεια να καταστούν ενήμερα κι όχι να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του ή να κλείσουν επιχειρήσεις. Συμπλήρωναν μάλιστα ότι ο πλειστηριασμός είναι η έσχατη λύση.

Τα ίδια στελέχη διευκρίνιζαν μάλιστα ότι οι εταιρίες διαχείρισης δεν είναι ιδιοκτήτες των δανείων όπως τα Fund. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό παρέπεμψαν στην πάγια άποψή τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ