Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προανακριτική: Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή προστατευόμενου μάρτυρα

Αρνήθηκε να καταθέσει ο «Σαράφης» - Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μεθοδεύσεις γύρω από τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων

Καταιγιστικές εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» γιατί αρνήθηκε να καταθέσει.

Σημειώνεται ότι η εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων επρόκειτο να γίνει στη ΓΑΔΑ, όπου βρίσκεται η 6μελής αντιπροσωπεία της Βουλής για την εξέτασή τους.

Ωστόσο, ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δεν προσήλθε για την προγραμματισμένη εξέτασή του. Πληροφορίες που επικαλείται ο ΑΝΤ1, αναφέρουν πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, ενώ το αίτημα φέρονται να μην έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ούτως ή άλλως, το ΚΚΕ θεωρεί προσχηματική τη διαδικασία και έχει ζητήσει να καταθέσουν οι μάρτυρες με τη φυσική τους παρουσία και το πραγματικό τους όνομα.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα δεν θα παρίσταται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αίτηση εξαίρεσης για τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει σε λίγη ώρα σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης. Επίσης θα καταγγείλει μεθοδεύσεις και γύρω από τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων.

Απορρίφθηκε αίτημα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη

Απορρίφθηκε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αίτηση εξαίρεσης για τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, το οποίο κατέθεσε σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στο αίτημα εξαίρεσης αναφερόταν ότι συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του Θανάση Πλεύρη από τις εργασίες της επιτροπής διότι παρέστη, ως συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε πρόσφατη δίκη με αντίδικο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, σχετιζόμενη με την υπόθεση Novartis, γεγονός που δημιουργεί δυσπιστία για την αμεροληψία του.

Ο κ. Τσόβολας, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης, ζήτησε την κατ΄αναλογία εφαρμογή των άρθρων 14 έως και 19 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εξέφρασε τη νομική άποψη ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να διακόψει για 24 ώρες τις εργασίες της, προκειμένου να προσέλθει ενώπιον της ο κ. Παπαγγελόπουλος και να στηρίξει την αίτησή του. Κατά το διάστημα αυτό, σημείωσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη στην επιτροπή διαφορετικά πάσχει από ακυρότητα.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο αίτημα εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη, από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Το προηγούμενο αίτημα είχε υποβληθεί με την απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή. Τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ότι εφόσον οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης απομακρυνθούν, τότε και ο κ. Πλεύρης πρέπει να εξαιρεθεί επειδή είχε εκφράσει βεβαιότητα για την ενοχή τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση που είχε στην Ολομέλεια για την συγκρότηση της ειδικής επιτροπής, και συνεπώς υπάρχει δυσπιστία για την αμεροληψία του. Η πρώτη αίτηση εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη είχε απορριφθεί από την ειδική επιτροπή και ο βουλευτής συνέχισε να έχει το ρόλο του μέλους και δη του εισηγητή της ΝΔ.

Οι εξελίξεις αυτές που συντελέστηκαν ενώ επίκειται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων σήμερα στη ΓΑΔΑ, συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στις δύο το μεσημέρι. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες κρίθηκε το αίτημα. Η αίτηση εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, αναφερόμενος στο αίτημα για την εξαίρεσή του, είπε ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική, «με τη συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που τότε μιλούσε για ηθικό, όχι όμως νομικό κώλυμα, συμμετοχής του».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναπτύσσοντας τη θέση της πλειοψηφίας για το ζήτημα του κ. Πλεύρη, είπε η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου και ζήτημα να μην δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής.

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει τις εργασίες της η επιτροπή και διαμαρτυρήθηκε για τις "fast track" διαδικασίες με τις οποίες «μεθοδεύτηκε» η απόρριψη της αίτησης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε ότι στόχος τού αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο για να προχωρήσει η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι γεννά μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια του κ. Παπαγγελόπουλου, και επέμεινε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τα ονοματεπώνυμα και τα πρόσωπά τους.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis. «Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία. Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του. Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες. Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ