Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην έκθεση «Δι'αυτά πολεμήσαμεν»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην έκθεση «Δι' αυτά πολεμήσαμεν». 

Ειδικότερα, προσερχόμενη στο μουσείο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για να περιηγηθώ σ' αυτήν την έκθεση που αποτυπώνει με ανάγλυφο και ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο τη συνάντηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την εξεγερμένη ψυχή των Ελλήνων του 1821». Αναφερόμενη στον τίτλο της έκθεσης, τόνισε: «Και μόνο ο τίτλος της λέει πολλά: 'Δι' αυτά πολεμήσαμεν'. Είναι η φράση του Μακρυγιάννη, που δείχνει πώς αυτός, ένας απλός, αγράμματος αγωνιστής, και μαζί μ' αυτόν και οι συμπολεμιστές του, εμπνεύστηκαν από τις ελληνικές αρχαιότητες, διεκδίκησαν τα ιστορικά τους δικαιώματα πάνω τους, και θεμελίωσαν σ' αυτές το ιδεολογικό πλαίσιο της ηρωικής τους εξέγερσης». 

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την έκθεση, και εξέφρασε τη συγκίνηση και την περηφάνια της, τόσο για την αρτιότητα όσο και για το μήνυμά της.

Σε σχετική της ανάρτηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει για τη σημερινή της επίσκεψη:

Μια σχέση αιώνων συνέδεσε τους Έλληνες με τα αρχαία μάρμαρα· σπαρμένη όλη η χώρα με αρχαίες κολόνες, μια μετώπη εδώ, ένα σπασμένο άγαλμα πιο πέρα, κομμάτια από αγγεία που ξεθάβονταν από το αλέτρι του αγρότη, υπογράμμιζε την ιστορική συνέχεια παρελθόντος και παρόντος μέσα απ’ αυτή τη συμβίωση. Αν, στα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς, οι υποδουλωμένοι Έλληνες παράβλεπαν την αξία και το ιστορικό βάρος των αρχαίων ερειπίων, αργότερα, μέσα από τον θαυμασμό των περιηγητών και των φιλελλήνων θα τα ανακαλύψουν ως τεκμήρια του λαμπρού παρελθόντος τους. Απλοί, αγράμματοι αγωνιστές θα συγκινηθούν από το μεγαλείο των μνημείων, τόσο ώστε να πουν, όπως ο Μακρυγιάννης, «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν» και θα δουν τον αρχαίο πολιτισμό ως έμπνευση για μια μελλοντική αναγέννηση. «Όθεν μας ήλθεν εις το νου να μιμηθούμε [τους αρχαίους προγόνους μας] και να γίνουμε ευτυχέστεροι», θα πει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στη γνωστή ομιλία του προς τους νέους, το 1838 στην Πνύκα.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, την οποία επισκέφθηκα, αποτυπώνει με ανάγλυφο και συγκινητικό τρόπο τη συνάντηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την εξεγερμένη ψυχή των Ελλήνων του ’21. Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του Μουσείου, μεταφερόμαστε σε μια εποχή που το αίτημα για αρετή και ελευθερία θεμελιώνεται πάνω στο παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων. Κυκλοφορώντας ανάμεσα στα εκθέματα, αντιλαμβανόμαστε με ποιο τρόπο νομιμοποίησε η ελληνική αρχαιότητα την αδιάλειπτη ιστορική παρουσία των Ελλήνων στα εδάφη τους και ενίσχυσε την επιτακτική ανάγκη εθνικού αυτοπροσδιορισμού. «Εσείς, ω αθάνατοι ψυχαί των ελευθέρων προγόνων μου! Ενδυναμώσατε τώρα τον ζήλον μου με τα ηρωικά σας εντάλματα, διά να εκφράσω καθώς πρέπει τα της ελευθερίας κάλλη εις τους απογόνους σας…» έγραφε ο Ανώνυμος Έλλην στην Ελληνική Νομαρχία του 1806. Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, εστιάζοντας σ’ αυτά ακριβώς τα «ελευθερίας κάλλη», είναι σαν να συμπύκνωσε σε λίγες αίθουσες την ηθική και ψυχική δύναμη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν