Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επίταξη ιδιωτών γιατρών - «Φύλλα πορείας» θα επιδοθούν στις οικίες

kikilias

Επιστράτευση γιατρών στην Αττική για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προχωρά η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην κρίσιμη «μάχη» που δίνεται με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση υπήρξε μονόδρομος μετά το «ναυάγιο» που υπήρξε στις συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους Ιατρικούς Συλλόγους το Σάββατο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας "το υπουργείο απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση - έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

 

Θα τους επιδοθούν «φύλλα πορείας» 

Όπως προβλέπει η διαδικασία, το φύλλο «πορείας» θα επιδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και η ημερομηνία. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ενώ κινείται παράλληλα η διαδικασία του αυτοφώρου.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο γιατρός επικαλεστεί σοβαρούς λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), γεγονός όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.Ύστατη λύση για τη στελέχωση των νοσοκομείων

Η πρωτόγνωρη κατάσταση της επιστράτευσης, που επιβάλλει η πρωτοφανής υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού και οι πεπερασμένες αντοχές των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ, αποτελεί την ύστατη λύση για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, πλην όμως δεν είχε την απήχηση που ανέμεναν οι επικεφαλής της Αριστοτέλους ούτε και εκείνη ενδεχομένως που είχαν οι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της Αττικής.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας προς τους συναδέλφους του, όπως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας 200 γιατρούς -παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους- ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ύστερα από παράταση της αρχικής προθεσμίας και μεγάλη κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων από μόλις 61 γιατρούς.

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν έκρυβαν το προηγούμενο, δύσκολο Σαββατοκύριακο, την απογοήτευση για τη στάση των γιατρών αλλά και την αγωνία τους για τις επόμενες ημέρες και τις κινήσεις που επιβάλλονται ώστε να ανταποκριθεί το συστημα υγείας στις ανάγκες της επιδημίας. Υπογράμμιζαν επίσης πως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε με καλές συνθήκες με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών - έχουν ανταποκριθεί παραχωρώντας συνολικά 450 απλές κλίνες για non Covid και άλλες 220 για Covid περιστατικά καθώς και 130 κλίνες ΜΕΘ- και εκτιμούσαν πως ανάλογο αποτέλεσμα θα είχε η πρόσκληση τους προς τους ιδιώτες γιατρούς. Υπενθυμίζεται πως για την εργασία τους στο ΕΣΥ τους δίνουν μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ τον μήνα συν τις εφημερίες και για να τους διευκολύνουν τούς δίνουν ευέλικτο ωράριο, ώστε να μπορούν να ανοίγουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο.

 

Κραυγή αγωνίας και εικόνα σοκ από Ευαγγελισμό

Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων είχαμε και χτες όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τα νοσοκομεία κυριολεκτικά να γονατίζουν και να ξεκινούν εφημερίες με άδειες ΜΕΘ, με διασωληνωμένους σε απλές κλίνες και με μια πελώρια λίστα αναμονής για τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά τα οποία πρέπει να μεταφερθούν αμέσως μόλις αδειάσει ΜΕΘ.

Και όλα τα παραπάνω ενώ μαίνεται ο πόλεμος των ιδιωτών γιατρών με το Υπουργείο Υγείας και την επίταξη, που είχε ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός ως ύστατο όπλο, να είναι προ των πυλών κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

Και ενώ τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια και στήριξη έρχεται αυτή η εικόνα να αποτυπώσει πόσο δραματική είναι η κατάσταση στον Ευαγγελισμό απόψε και κατ' επέκταση σε όλα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν εν μέσω πανδημίας.

Μια γιατρός ανέβασε μια εικόνα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο και εργάζεται και η οποία αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου. Αμέτρητα ασθενοφόρα να καταφθάνουν κάθε λεπτό με νέους ασθενείς κατά πάσα πιθανότητα με κορονοϊό που περιμένουν να λάβουν την άμεση φροντίδα των ειδικών.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις για τον Ευαγγελισμό που ξεκίνησε την εφημερία του και για το οποίο προβλέπεται να είναι μακρά η νύχτα.

Δείτε τη δημοσίευση

Γενική εφημερία... Ώρα 20.30... Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει...😢

Posted by Constantina Romana on Sunday, March 21, 2021

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ