Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έφτασε στη Θράκη ο Τσαβούσογλου: Έτοιμη η Αθήνα για τυχόν πρόκληση

«Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και τα όσα θα πει το πρωί της Κυριακής στη Θράκη θα κρίνουν και θα προσδιορίσουν το κλίμα των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα τόσο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, αν η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μείνει εθιμοτυπική και συναντηθεί με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε η Αθήνα θα τον καλωσορίσει και θα τον τιμήσει με όλους τους τύπους της ελληνικής φιλοξενίας.

Αν, όμως, ο κ. Τσαβούσογλου ακολουθήσει μία «εμπρηστική» ρητορική και μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, τότε η Ελλάδα θα απαντήσει. Άλλωστε και την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωνε ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί από το πρωί την εξέλιξη της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη με ψυχραιμία και ετοιμότητα. «Αν ειπωθεί κάτι που πρέπει να απαντηθεί, θα απαντηθεί», ανέφερε η ίδια πηγή και θύμιζε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα θέτει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή η μουσουλμανική μειονότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και θα επιλέξει εάν θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους.

Όμως το κλίμα με το οποίο προσέρχεται ο κ. Τσαβούσογλου και το κλίμα των προθέσεων του δείχνει ότι θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε κατοικημένα νησιά, όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και η Ψέριμος και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Μάλιστα λέει ότι η ελληνική θέση για το Καστελόριζο είναι «παράλογη», και απειλεί λέγοντας ότι η προτίμηση της Τουρκίας είναι η διπλωματία και ο διάλογος, αλλά είναι ικανοί να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση εάν η Ελλάδα επιλέξει.

Καμία ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν πρόκειται να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει μάλιστα και απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκία. Ο κ. Τσαβούσογλου θα συνοδεύεται από τους Τούρκους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, επομένως σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Sabah: Τα 7+1 θέματα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου

Στα θέματα που θα θέσει στις επαφές του στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της η Sabah τονίζοντας πως θα γίνει και προεργασία για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Τα επτά, λοιπόν, ζητήματα που θα θέσει στο τραπέζι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είναι, σύμφωνα με τη "Sabah" τα εξής:

  1.  AOZ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο,
  2. Υφαλοκρηπίδα,
  3. Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη,
  4. Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις,
  5. Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις,
  6. Ζητήματα της "τουρκικής" μειονότητας στη δυτική Θράκη και
  7. Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, «και το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αθήνα, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο». Η εφημερίδα, μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει Συνθήκη που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μίας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Λωζάνη δεν συντάχθηκε για αυτό το σκοπό. Στη Λωζάνη, κι οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται "ως μη μουσουλμάνοι", αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους αποκαλεί Έλληνες (Ρωμιούς), ακόμη και στις ταμπέλες των εκκλησιών τους γράφεται η λέξη "Ρωμιός"».

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα δώσει βαρύτητα, αλλά και… προειδοποιήσεις στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και των γκιουλενιστών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ανοίγει την επικράτειά της σε μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί εναντίον της Τουρκίας. Η Ελλάδα έγινε το καταφύγιο των τρομοκρατών, παρέχοντας πολιτικό άσυλο σε περισσότερα από 2.000 μέλη της FETÖ. Η Τουρκία θα προειδοποιήσει την Αθήνα ώστε να άρει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως αναφέρεται, εννοώντας ενδεχομένως τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

«Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Πομάκων ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη την Κυριακή. Μετά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης, που τονίζει ότι «είμαστε Έλληνες Πομάκοι», ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων ο οποίος χαρακτηρίζει «persona non grata» στα Πομακοχώρια της Ξάνθης τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμάμ Αχμέτ, αναφέρεται:

«Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ.

Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ.

Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία καθιέρωσε την 26η ΜΑΙΟΥ, ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ, για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στην σφαίρα των πολιτισμένων χωρών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες θρακιώτες, ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Στην αντίθετη περίπτωση, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στα Πομακοχώρια, είστε PERSONA NON GRATA!

Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Το πρόγραμμα Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας και δημοσιογράφους. Στις 12:15 θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και εκεί θα συναντήσει τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής.

Στη συνέχεια στο πρόγραμμα του έχει επίσκεψη στο μειονοτικό Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, και γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης. Το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη θα κλείσει με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις 17:00. Στις 18.00 θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Συνελήφθησαν «εκτελεστές» - Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Υπ. Άμυνας
Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην GRU για τη δολοφονία του Ρέζνικοφ, του Μπουντάνοφ και ενός γνωστού Oυκρανού ακτιβιστή
Ουκρανία: Συνελήφθησαν «εκτελεστές» - Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Υπ. Άμυνας