Έντονη πολιτική αντιπαράθεση, προκαλεί η συζήτηση περί απολύσεων σε δημόσιους οργανισμούς που θα αποκρατικοποιηθούν. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας αυτών των εργαζομένων επισημαίνοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Αίσθηση προκαλεί όμως και η διαφοροποίηση του Δημήτρη Ρέππα που ζητά να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές, αντί να απολυθούν εργαζόμενοι που απασχολούνται πολλά χρόνια στο δημόσιο.
Επιπλέον, το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει και πάλι «να χαϊδέψει αυτιά» και τον εκπρόσωπο της ΝΔ να σημειώνει πως «εάν η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει απολύσεις, δεν έχει λόγο να εκνευρίζεται». Ωστόσο, στο θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων του δημοσίου να μη χάσουν τη δουλειά τους, αναφέρθηκε χθες εμμέσως από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, ενώ επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη φθάσουμε σε μισθούς Κίνας και Τουρκίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ταυτισμένη και σύμμαχος του πολίτη στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Η διαδικασία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα μετατάσσονται από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα προκαλεί διαφοροποιήσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η εξυγίανση στους φορείς των μεταφορών που εποπτεύει έχει ήδη αποδώσει σημαντικά οφέλη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν δέχεται για συμβολικούς λόγους να απολυθεί κανένας. "Αν θέλουμε να δώσουμε αυτό το συμβολισμό ας μειωθούν οι βουλευτές από 200 σε 300 κι όχι να απολυθούν εργαζόμενοι που δουλεύουν 20 και 30 χρόνια", πρόσθεσε.
Στις διαφορετικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση επικεντρώνει την κριτική του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. "Έχουμε ένα τριπλό συντριπτικό κάταγμα στο πρόβλημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και ενδοκυβερνητικής συναίνεσης σε ό,τι αφορά στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Καταλαβαίνει τελικά κανείς τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό; ", τόνισε ο Γιάννης Μιχελάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διαστρεβλώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το δημόσιο. "Σήμερα, συνεχίζουμε στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου, αποτελεσματικού κράτους, στην υπηρεσία του φορολογούμενου πολίτη, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Με τολμηρές αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον", πρόσθεσε ο Γιώργος Πεταλωτής. "Εάν η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει απολύσεις, δεν έχει λόγο να εκνευρίζεται», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας από την κυβέρνηση, για λόγους υπευθυνότητας τουλάχιστον να μελετήσει την πρότασή της ΝΔ. Βασικός στόχος τρόικας- μεγαλοεπιχειρηματιών, με τον οποίο συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι να πληγεί ακόμα περισσότερο η σταθερή εργασία στο δημόσιο, σχολίασε το ΚΚΕ. «Η δικαιολογία του ευφυούς κ. Ρέππα περί συμβολισμού των απολύσεων στο Δημόσιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον κ. Στρος Καν για να δικαιολογήσει τις πράξεις του επί της καμαριέρας», επισήμανε ο ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σημειώθηκε ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων του δημοσίου. Αποχώρησαν 7.500 υπάλληλοι, ενώ εντός του 2015 αναμένεται να αποχωρήσουν περισσότεροι από 120.000. Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορά τις μετατάξεις μεταξύ φορέων του στενού δημόσιου τομέα.