Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με συμβολικές παρουσίες η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ποιους θα υποδεχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Στη δεξίωση και η πρώτη των πρώτων στις φετινές Πανελλαδικές

Με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών, υγειονομικούς, αντιστασιακούς,  αλλά και ιδιαίτερα συμβολικές παρουσίες, όπως η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφεράτος και η Σοφία Μπεκατώρου θα διεξαχθεί, το Σάββατο 24 Ιουλίου, η δεξίωση για την 47η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. 

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού επιβάλλουν και φέτος τον περιορισμό των προσκεκλημένων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου τους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές, αντιστασιακούς, εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας. Έχουν προσκληθεί διευθυντές ΜΕΘ Covid, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά μας νησιά, γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τα εμβολιαστικά κέντρα και εθελοντές αιμοδότες. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου επέλεξε προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών. Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής. Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οινοποιούς, βιοτέχνες και αγρότες. Καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αθλητές αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

 Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων, δομών Κοινωνικής Πρόνοιας Θυμάτων Βίας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής Για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τα ξύλινα και χάλκινα πνευστά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Στη δεξίωση και η πρώτη των πρώτων στις φετινές Πανελλαδικές

Συγκεντρώνοντας 19.866 μόρια, η Σοφία Βάγια είναι η μαθήτρια με την υψηλότερη επίδοση στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις και συνεπώς εισάγεται πρώτη στη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ. Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη της χαρά, αφού, λίγο αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, η Σοφία έλαβε πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παρευρεθεί στην ετήσια δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει στην αρχή. Γενικότερα όλη η εβδομάδα ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία και πολύ μεγάλη τιμή και για μένα και για την οικογένεια μου. Είμαι πολύ συγκινημένη που θα έχω την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ένα τέτοιο γεγονός που τιμά μια πολύ σημαντική περίσταση, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 17χρονη Σοφία Βάγια. Η μελλοντική νομικός νιώθει ότι είναι «πολύ σημαντικό» που γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και εξουσίας, όπως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Ενθαρρύνουν κορίτσια στην ηλικία μου ή ακόμη και πιο μικρά, σε όλο τον κόσμο, που ενδεχομένως να μην έχουν τέτοιες φιλοδοξίες λόγω των στερεοτυπικών καταλοίπων που υπάρχουν στις κοινωνίες μας ακόμη, όσον αφορά τη θέση της γυναίκας. Οπότε σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία» εξηγεί η Σοφία.
Στην δική της επιτυχία πιστεύει ότι συντέλεσαν μια σειρά παραγόντων, πέρα από την επίμονη προσπάθεια. «Ήταν μια ποικιλία παραγόντων. Σίγουρα ήταν η δουλειά μου, όχι μόνο φέτος αλλά και σε όλη την μαθητική μου πορεία. Το γεγονός ότι από μικρή προσπαθούσα να καλλιεργούμαι πολύπλευρα, να μην είμαι προσηλωμένη μόνο στα μαθήματα αλλά να δίνω ευκαιρίες να καλλιεργώ το πνεύμα μου και σε άλλους τομείς, και στον αθλητικό, και στον πολιτιστικό τομέα. Αναζητούσα θέματα επικαιρότητας, ενημερωνόμουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί καλλιεργούσα και την κριτική μου σκέψη. Ήταν πάρα πολύ σημαντική η στήριξη της οικογένειας μου, των γονιών μου (Ευάγγελος Βάγιας και Αλεξάνδρα Χατζημιχαήλογλου) που φρόντιζαν τα πάντα, με υποστήριζαν όταν ένιωθα πεσμένη ψυχολογικά. Το σχολείο και το φροντιστήριο μου που έδωσαν αγώνα να κάνουμε μάθημα διαδικτυακά αλλά να είναι σα να είμαστε μέσα στην τάξη» εξηγεί η αριστεύσασα απόφοιτος.
Όταν έμαθε τα αποτελέσματα, όπως λέει η ίδια, «είχα έτσι κι αλλιώς κανονίσει να συναντηθώ με φίλους, οπότε δεν γιόρτασα με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο. Απλά συνέχισα την ημέρα μου γιατί ήθελα να περάσω καλά και να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για την προσπάθεια μου ανεξαρτήτως του αποτελέσματος». Ωστόσο, η φετινή χρονιά δεν ήταν μια χρονιά όπως όλες οι άλλες, λόγω πανδημίας. Η Σοφία χαρακτηρίζει το ακαδημαϊκό έτος «πολύ δύσκολο» και προσθέτει «έτσι κι αλλιώς οι Πανελλήνιες, η χρονιά των Πανελληνίων είναι δύσκολη για όλους τους μαθητές αλλά σε συνδυασμό με τον κορονοϊό πιστεύω ότι μας επιβάρυνε, κυρίως ψυχολογικά. Κάποιους τους βοήθησε και άλλους όχι. Εμένα, τώρα που το βλέπω εκ των υστέρων, μάλλον με ευνόησε γιατί μου έδωσε λίγο έξτρα χρόνο να οργανώσω το διάβασμα μου, να κάνω κάποιες παραπάνω επαναλήψεις, να κερδίσω λίγο ύπνο, να κερδίσω χρόνο με την οικογένεια μου».
Από μικρή ήθελε να γίνει νομικός αλλά δεν ήταν μια απόφαση που πήρε αβασάνιστα. «Από το δημοτικό ήταν ας πούμε το όνειρο μου. Αργότερα, στο γυμνάσιο και στην πρώτη τάξη του λυκείου που έβλεπα ότι ήμουν εξίσου καλή και στα θετικά μαθήματα και μου άρεσαν πολύ, βρέθηκα σε μια κατάσταση προβληματισμού» Όμως μια από τις ασχολίες που ανέπτυξε στο σχολείο, οι διαγωνισμοί ρητορικής και τα μοντέλα προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών την βοήθησαν να κατασταλάξει. «Κατάλαβα ότι όντως το ένστικτό μου ήταν το σωστό και αυτό είναι που ταιριάζει σε εμένα» λέει η 17χρονη Σοφία.
 Οι προσδοκίες της από τη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ, πέρα από την ακαδημαϊκή επάρκεια που θεωρεί δεδομένη από τις συνομιλίες της με παλαιούς συμμαθητές της, είναι «να μου δώσει ευκαιρίες να συνεχίσω τη ρητορική, τα μοντέλα προσομοίωσης που μου έχουν λείψει πολύ. Επίσης, πιστεύω ότι το ΕΚΠΑ και πόσο μάλλον η Νομική, θα μου δώσει την ευκαιρία να έρθω σε επαφή και με ξένα πανεπιστήμια. Μου αρέσει η ιδέα του ότι θα ξεφύγω από τη μαθητική ζωή που είναι πιο κλειστός κύκλος και θα γνωρίσω πολύ περισσότερους ανθρώπους».
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Ημερίδα της Marketing Greece με κεντρικό μήνυμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα