Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν θα επισκεφθεί το Ground Zero αύριο ο Μητσοτάκης

Τι ανακοινώθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του

Δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το πρωί στο Ground Zero, καθώς στο πρόγραμμά του προστέθηκε συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal, όπως έγινε γνωστό.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο κβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «μας ενόχλησαν οι κινήσεις του», ενώ σε ερώτηση για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση».

Συνάντηση με εκπροσώπους Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων 

Στο μεταξύ, με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων συναντήθηκε νωρίτερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους οποίους συζήτησε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Επισημάνθηκε δε, η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. 

   Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στη βάση της πεποίθησης ότι το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση διαφορών - πλαίσιο το οποίο η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει στην πράξη με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

   O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, David Harris. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

   Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις για το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία που προωθείται στο Κογκρέσο.

   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία της AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία της οργάνωσης για επίσκεψη στη χώρα μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

   Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ