Επίθεση από υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ δέχθηκαν ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Καθημερινή» στο Κάιρο, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο φωτορεπόρτερ του «Βήματος» Γιώργος Μουτάφης και ο φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννης Μπεχράκης. Όπως έγινε γνωστό, ο Γ. Μουτάφης δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Τετάρτης από ομάδα διαδηλωτών, ενώ οι Γ. Μπεχράκης και Π. Παπακωνσταντίνου δέχτηκαν σήμερα το πρωί επίθεση από υποστηρικτές του Μουμπάρακ, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Ο Π. Παπακωνσταντίνου μαχαιρώθηκε στο πόδι, ενώ δέχτηκε χτυπήματα με γκλομπ στο κεφάλι. Ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε από τον στρατό στο ξενοδοχείο του και ακολούθως στο αγγλοαμερικανικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Κατήγγειλε επίσης ότι του έκλεψαν τη φωτογραφική μηχανή και δύο δημοσιογραφικά κασετόφωνα. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο Γιώργος Μουτάφης, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρύτερα. Ο Γ. Μπεχράκης κυνηγήθηκε από ομάδες υποστηρικτών του Μουμπάρακ, αλλά δεν τραυματίστηκε. Οι αιγυπτιακές αρχές αφαίρεσαν τα διαβατήρια των δημοσιογράφων, ωστόσο με την παρέμβαση του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο Χριστόδουλου Λάζαρη, επεστράφησαν. Σχετικά με τον τραυματισμό του δημοσιογράφου της "Καθημερινής" Πέτρου Παπακωνσταντίνου, έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ότι μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, μετέβησαν τρία στελέχη υπό τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο Π. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να του παράσχουν κάθε βοήθεια, νομικής ή άλλης φύσεως. Ο Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος φέρει βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο πόδι και χτύπημα στο κεφάλι, αφού δέχθηκε τη φροντίδα των γιατρών, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο του με το αυτοκίνητο του πρέσβη -το οποίο λόγω των διακριτικών είχε τη δυνατότητα να μετακινηθεί- και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την αποστολή του στην Αίγυπτο. Οι διπλωματικές αρχές είπαν ότι έδωσαν οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ και έχουν ανταλλάξει στοιχεία και τηλέφωνα με όλους.
Ανησυχία ΣΑΕ τα γεγονότα στο Κάιρο
Στο μεταξύ, με «ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον» παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο ΣΑΕ τονίζει ότι στέκεται «στο πλευρό της ελληνικής παροικίας, των δύο ιστορικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου, καθώς και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μονής Σινά». «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, από την πλευρά μας, σε οτιδήποτε απαιτηθεί για την απρόσκοπτη πορεία των δύο μεγάλων εκκλησιαστικών θεσμών αλλά και για τις ελληνικές κοινότητες» τονίζεται από τον Συντονιστικό φορέα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Και ο ΣΑΕ στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Η χώρα του Νείλου αποτελεί για τους Αιγυπτιώτες δεύτερη πατρίδα και πορεία ανάπτυξης, μέσα σε πλαίσιο ομαλότητας και κοινωνικής ειρήνης αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας της, που είναι και η ευχή όλων μας». Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα επέστρεψαν στην Αθήνα, με τρία C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, οι 184 Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, λόγω των ταραχών.
Επαφές Παπανδρέου με φόντο την «φλεγόμενη» Αίγυπτο
Τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής είχε τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για τις εξελίξεις στην «φλεγόμενη» Αίγυπτο. Ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τον νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, καθώς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ακόμη, συνομίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ είχε την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας. Κατά την τηλεφωνική επαφή ο υπουργός ενδιαφέρθηκε για τους Έλληνες που διαμένουν στην Αίγυπτο καθώς και για το αν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε προβλήματα. Ενδιαφέρθηκε επίσης αν υπάρχουν προβλήματα για το Πατριαρχείο και τις εκκλησίες μας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, τόσο του υπουργού Εξωτερικών όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης, και δήλωσε ότι η τηλεφωνική αυτή επαφή του δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα όσα δραματικά γεγονότα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα, με «ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον» παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο ΣΑΕ τονίζει ότι στέκεται «στο πλευρό της ελληνικής παροικίας, των δύο ιστορικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου, καθώς και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μονής Σινά».
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, από την πλευρά μας, σε οτιδήποτε απαιτηθεί για την απρόσκοπτη πορεία των δύο μεγάλων εκκλησιαστικών θεσμών αλλά και για τις ελληνικές κοινότητες», τονίζεται από τον Συντονιστικό φορέα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΑΕ προσθέτει ότι : «Η χώρα του Νείλου αποτελεί για τους Αιγυπτιώτες δεύτερη πατρίδα και πορεία ανάπτυξης, μέσα σε πλαίσιο ομαλότητας και κοινωνικής ειρήνης αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας της, που είναι και η ευχή όλων μας».