Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουρκία: Με νέα παράνομη NAVTEX βγάζει το «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Η Άγκυρα κρατά ψηλά την ένταση στο Αιγαίο, καθώς μετά την επιθετική ρητορική, το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, επανέρχεται στην τακτική των παράνομων ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωση του στα ΝΕΑ καλεί τους Συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επισημαίνει ότι είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χωράς μας.

 «Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισημαίνει ο κ. Δένδιας και κάνοντας αναφορά στην επικείμενη εισβολή στην Συρία αλλά και στην τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.

Στο μεταξύ χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του κι ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι από την Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον φίλοκυβερνητικό τύπο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην  Αν. Μεσόγειο χωρίς να διευκρινίζει που ακριβώς.  Το αισιόδοξο σενάριο είναι για την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης.

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου με νέο παραλήρημα κατά της Ελλάς-Υποδείξεις και σε Σουηδία-Φινλανδία 

Μάλιστα, το στόχαστρο του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε ξανά η Ελλάδα, μιλώντας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την αιτία για την καθυστέρηση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

«Πόσα χρόνια κράτησε η διαδικασία  ένταξης της ''Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ;  11 χρόνια! Για ποιον λόγο 11 χρόνια; Διότι η Ελλάδα ζήτησε από την Μακεδονία  να αλλάξει την ονομασία του κράτους και να γίνει Βόρεια Μακεδονία και αυτό κράτησε 11 χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε απο καμία χώρα να αλλάξει την ονομασία της.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ξεχνώντας εσκεμμένα και τον γεωγραφικό προσδιορισμό από τη Βόρεια Μακεδονία, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το άγριο παζάρι της Αγκυρας, που ζητεί ανταλλάγματα για να μην μπλοκάρει την ένταξη των 2 σκανδιναβικών χωρών.  

«Προσεγγίσεις όπως "θα πείσουμε την Τουρκία εν καιρώ οπωσδήποτε""είμαστε φίλοι και σύμμαχοι", δεν θα ήταν σωστές,  σας το λέω ανοικτά, αυτές οι χώρες χρειάζεται να κάνουν απτά βήματα.»

Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

RYANAIR: Εισιτήρια από 14 ευρώ για 14 καλοκαιρινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη

Θάνος Πλεύρης: Φοβήθηκα στη διασωλήνωση – Ήθελα να χαιρετήσω τα παιδιά μου

Σουπερμάρκετ: Καλπάζει η τιμή για χαρτιά υγείας, μακαρόνια – Πίνακας με 9 προϊόντα

Χαλάει ο καιρός: Έρχονται βροχές σε 7 περιοχές – Η έκτακτη ανακοίνωση ΕΜΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη