Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: «Το επιτελικό κράτος είναι ένα φιάσκο» (VIDEO)

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην 87η ΔΕΘ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση -και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά - έκανε πριν από λίγο από τη ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία και τη διαχείριση από το «επιτελικό κράτος».

Οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλία αποκάλυψαν ότι πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση, το «επιτελικό» κράτος είναι ανίκανο να κάνει το οτιδήποτε άλλο. Ο «Βασιλιάς πλέον είναι γυμνός». Ο κ. Μητσοτάκης μετέφρασε το αποτέλεσμα των εκλογών ως λευκή επιταγή. Προπαγάνδισε ένα παρωχημένο, αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Μαξίμου, ως τη συνταγή για να λύνονται όλα τα προβλήματα. Μοίρασε τα Υπουργεία σαν να παίζει «μουσικές καρέκλες», τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι το «επιτελικό κράτος είναι ένα φιάσκο κι ότι το ΠΑΣΟΚ ως η παράταξη της σύγχρονης κεντροαριστεράς και ως η φωνή της λογικής θα δώσει μάχη για να νιώσουν ξανά ασφάλεια οι πολίτες».

Στόχος μας – είπε – είναι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Μάλιστα στάθηκε στην ατζέντα των πολιτικών που θεωρεί επιβεβλημένες. Πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα -για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο θεσσαλικό κάμπο- που θα λειτουργεί με το δοκιμασμένο σύστημα των Ομάδων Διοίκησης Έργου. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει, τη συγκρότηση μιας task force στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ταχύτητα για την προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για την κατάργηση της golden visa, αφού πλέον προκαλεί κοινωνικά προβλήματα (ενοίκια υψηλά κα) και υπογράμμισε την πρόταση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών- «ήρθε η ώρα να δώσουν μερίδιο στην κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Με την ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση κοινωνικών πολιτικών (στο χώρο της εργασίας, στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας), ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά και σε “γαλάζιους” περιφερειάρχες, όπως οι κ.κ. Αγοραστός και Χατζημάρκος που χειρίστηκαν τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στο Βελλίδειο Μέγαρο έχει ως εξής:

“Κυρίες και Κύριοι Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας.

Είναι πλέον σαφές ότι οι προκλήσεις της νέας εποχής δεν είναι προ των πυλών. Είναι εδώ, τις ζούμε και μας δοκιμάζουν. Δυστυχώς όμως το κράτος φαίνεται ανετοίμο. Λες και δεν μας έμαθαν τίποτα η οικονομική, η πανδημική, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση.

Η ανθεκτικότητα, η πρόληψη, η προετοιμασία παραμένουν για πολλούς «άγνωστες» λέξεις. Γίνεται κοινά αποδεκτό ότι ο ελληνικός λαός βιώνει με τον πιο επώδυνο και βίαιο τρόπο -σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη- τις επιπτώσεις των εξωγενών κρίσεων. Αν δεν υπήρχε δημοσιονομικός λαϊκισμός, η χώρα θα έβγαινε γρηγορότερα από την οικονομική κρίση.

Αν ήταν διαχρονική προτεραιότητα ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας, η πανδημία δεν θα άφηνε τόσο βαρύ αποτύπωμα. Αν δεν είχαμε σε τέτοιο βαθμό αυξήσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και είχαμε ενισχύσει την ενεργειακή μας αυτονομία μέσω των ανανεώσιμων πηγών, θα είχαμε λιγότερες επιπτώσεις από την ενεργειακή ακρίβεια. Το φετινό καλοκαίρι έγινε πλέον κατανοητό σε όλους ότι το σύστημα νομής της εξουσίας, που ο κ. Μητσοτάκης ονομάζει «επιτελικό κράτος», αποδείχθηκε ανίκανο να εκσυγχρονίσει τις δομές του και να επιτελέσει ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών.

Γιατί ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία. Να μην είναι η χώρα έρμαιο των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι και να μην σπαταλούνται χρήματα σε αντιπλημμυρικά έργα αμφιβόλου ποιότητας. Να μην φοβόμαστε ότι θα βουλιάξουμε στις πόλεις και στα χωριά μας. Ότι θα χαθεί σε μια στιγμή, ό,τι μοχθήσαμε για μια ζωή. Ασφάλεια είναι η πρόσβαση του πολίτη σε ένα ποιοτικό και δωρεάν σύστημα δημόσιας υγείας. Όχι οι λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο, oύτε ένα ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο. Ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό κράτος ασπίδα για τους πιο αδύναμους, που δεν κρατά τους πολίτες σε ομηρία με τα pass κάθε είδους. Είναι η προστασία του εργαζόμενου, η διαβίωση με αξιοπρέπεια. Aσφάλεια είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ασφάλεια είναι η παρουσία του κράτους δίπλα στον πολίτη για να τον προστατεύσει. Η αποτρόπαια δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά θα είχε αποτραπεί αν το λιμενικό ήταν εκεί -όπως όφειλε-.

Αν το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του, οι ακροδεξιοί Κροάτες χούλιγκαν δεν θα εισέβαλαν ανενόχλητοι στη χώρα και δεν θα δολοφονούσαν τον Μιχάλη Κατσούρη στο κέντρο της Αθήνας. Η τραγωδία στα Τέμπη θα είχε αποτραπεί αν τα «γαλάζια παιδιά» των διορισμένων διοικήσεων στον ΟΣΕ δεν έδιναν αλεπάλληλες παρατάσεις στη σύμβαση 717, αφήνοντας τα τρένα να κινούνται στα τυφλά.

Η καμένη Δαδιά, αυτό το σπάνιο οικοσύστημα σε όλη την Ευρώπη, η καμένη Πάρνηθα, η καμένη Ρόδος αποκάλυψαν την αποτυχία του κράτους να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλία αποκάλυψαν ότι πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση, το «επιτελικό» κράτος είναι ανίκανο να κάνει το οτιδήποτε άλλο. Ο «Βασιλιάς πλέον είναι γυμνός»!

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφρασε το αποτέλεσμα των εκλογών ως λευκή επιταγή. Προπαγάνδισε ένα παρωχημένο, αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Μαξίμου, ως τη συνταγή για να λύνονται όλα τα προβλήματα. Μοίρασε τα Υπουργεία σαν να παίζει μουσικές καρέκλες.

Όμως λίγες μέρες μετά, στα ίδια πρόσωπα, που χθες εκθείαζε ως αποτελεσματικούς Υπουργούς, μοιράζει το χαρτί της απόλυσης που βαπτίζει παραίτηση νομίζοντας ότι θα διώξει από πάνω του την ευθύνη ή θα μειώσει την πολιτική του φθορά! Με διάφορα επικοινωνιακά κόλπα όλα γίνονται «με εντολή Μητσοτάκη». Μέχρι και η συγκρότηση Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα την επομένη της τραγωδίας -το αυτονόητο δηλαδή!- έγινε με εντολή Πρωθυπουργού. Δεν πιάνουν όμως πια οι επικοινωνιακές φανφάρες.

Το επιτελικό κράτος είναι ένα φιάσκο. Είναι το περιτύλιγμα ενός συστήματος εξουσίας που μπροστά στην καρέκλα είναι έτοιμο να θυσιάσει τα πάντα: Θεσμούς, δημόσιο συμφέρον, ορθολογισμό.

Στις υποκλοπές για να καλύψετε τις ευθύνες σας, επιστρατεύσατε ιστορίες με δράκους και πρεσβείες. Τις πυρκαγιές στη Ρόδο -σύμφωνα με ύπουργό σας- τις έβαλαν ξένοι πράκτορες. Στον Έβρο και τη Ροδόπη υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες. Από τις δικές σας θεωρίες συνωμοσίας ως αυτές του κ. Βελόπουλου και του κ. Νατσιού, είναι ένα τσιπάκι δρόμος. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με υπευθυνότητα όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το χρέος της πολιτικής απέναντι στον πολίτη.

Σε αυτές τις συνθήκες, η αλαζονεία της επίκλησης του 41% απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση της αδυναμίας και της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης. Η απαίτηση των πολιτών για αναδιοργάνωση του κράτους, ως θεσμού αξιόπιστου και αποτελεσματικού για την προστασία και την ασφάλεια τους, αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για όλους εμάς. Αναδιοργάνωση με αιχμή την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, τη διαβούλευση, τη διαφάνεια.

Φίλες και φίλοι Η χώρα μας μετράει ακόμα τις πληγές της από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μια χρονιά για την οποία, σύμφωνα με όσα δήλωσε δίχως ίχνος αυτοκριτικής ο Πρωθυπουργός, «είχαμε ετοιμαστεί καλύτερα από ποτέ». Θρηνούμε την απώλεια συνανθρώπων μας. Πάνω από 1 εκατομμύριο 730 χιλιάδες στρέμματα καμένες εκτάσεις.

Στη Θεσσαλία η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Και το πλήγμα στην καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής είναι τεράστιο. Τα χιλιάδες νεκρά ζώα έχουν μετατρέψει τον κάμπο σε μία υγειονομική βόμβα. Και παρόλα αυτά, το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό του κυρίου Αγοραστού, ήταν η ανάγκη μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών.\

Δείτε την ομιλία Ανδρουλάκη στο παρακάτω βίντεο: 

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας