Για επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε αναισθησιολόγους κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη.
Μεταξύ άλλων αναφέρει, μάλιστα, ότι «στο Γ.Ν.Θ. ‘Γ.Παπανικολάου’, από οκτώ χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν καθημερινά το 2019, σήμερα λειτουργούν μόνο τέσσερις χειρουργικές αίθουσες. Το αντίστοιχο διάστημα τα χειρουργεία μειώθηκαν από 11.500 σε 5.500 – 6.000 ετησίως».
Αναλυτικά, στην ερώτησή του ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει:
Επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υ.Π.Ε., λόγω σοβαρών ελλείψεων σε αναισθησιολόγους»
Κύριε Υπουργέ,
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) μετά από μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης βιώνει τη βαθύτερη και σοβαρότερη κρίση στα 40 χρόνια λειτουργίας του.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αποτελεί και την μεγάλη γάγγραινα του συστήματος, είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού στελεχιακού δυναμικού.
Σ’ αυτόν τον κανόνα δεν αποτελούν εξαίρεση τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της 3ης και 4ης Υ.Π.Ε. (Μακεδονία &Ανατ.Θράκη). Μία (1) στις τρεις (3) κλινικές στα νοσοκομεία της Μακεδονίας αντιμετωπίζει κίνδυνο διακοπής λειτουργίας αφού λειτουργεί με 1 έως 3 γιατρούς. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο Γ.Ν. Έδεσσας από 1-10-2023 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Οι σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. έχουν περιορίσει και σε πολλές περιπτώσεις αναστείλει τη λειτουργία πολλών χειρουργικών κλινικών με επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Η αναλογία των αναισθησιολόγων στη χώρα μας είναι 10 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού. Στις χώρες της Ευρώπης η μέση αναλογία είναι 20 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού. Καταδεικνύεται η ποιοτική διαφορά των παρεχομένων υπηρεσιών και των πολιτικών επιλογών. Στην Ευρώπη ο κύριος όγκος αναισθησιολόγων είναι ενταγμένος και προσφέρει υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου μόνο το 40% απασχολείται στο Ε.Σ.Υ.. Η κατάσταση στα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία είναι ακόμη χειρότερη με την αναλογία αναισθησιολόγων ανά 100.000 πληθυσμού να μην ξεπερνά τους 3 και η κάλυψη των νοσοκομείων να παραμένει πολύ χαμηλά. Ως συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η δυσλειτουργία στα χειρουργεία αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Οι διοικητικές επιλογές των αποσπάσεων, μετακινήσεων και σύναψης συμβάσεων με «μπλοκάκι» για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πρόσκαιρες, αποσπασματικές δίχως μακροπρόθεσμη στόχευση για την ενίσχυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και εκ του αποτελέσματος αναποτελεσματικές.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) τον Μάρτιο του 2023 η κάλυψη των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της 3ης και 4ηςΥΠΕ ανέρχεται μόλις στο 53,5%, ενώ η αντίστοιχη, επίσης ανεπαρκής, κάλυψη πανελλαδικά ανέρχεται στο 72%. Προκύπτει δηλαδή ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει ένα οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης σε αναισθησιολόγους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα και καταδεικνύεται με σαφήνεια το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλά από τα νοσοκομεία της εν λόγω περιφέρειας.
Στο Γ.Ν.Θ. ’’Γ.Παπανικολάου’’, από οκτώ χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν καθημερινά το 2019,σήμερα λειτουργούν μόνο τέσσερις χειρουργικές αίθουσες. Το αντίστοιχο διάστημα τα χειρουργεία μειώθηκαν από 11.500 σε 5.500 – 6.000 ετησίως.
Καθίσταται με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η υφιστάμενη πολιτική στον χώρο της υγείας, θα οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας και πολλές από τις εναπομείνασες κλινικές το προσεχές διάστημα.
Δεδομένου ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υγειονομικό προσωπικό.
Δεδομένου ότι υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των χειρουργικών αναγκών της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει άμεσων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη στήριξή του.
Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι φορείς όπως η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη της ειδικότητας των αναισθησιολόγων, όπως η χορήγηση κινήτρων προσέλκυσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των άμεσων ενεργειών σας για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στις εν λόγω Υγειονομικές Περιφέρειες;
2. Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε και να χορηγήσετε συγκεκριμένα κίνητρα προσέλκυσης για τους αναισθησιολόγους;
3. Προτίθεστε να επεκτείνετε τη χειρουργική δραστηριότητα και σε απογευματινό ωράριο, με αντίστοιχη παροχή κινήτρων;