Την ανάγκη μιας διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας δήλωσε χθες ότι θα προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συμμετέχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) και των Βαλκανίων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι συζητήθηκε αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έκανε λόγο για δύο προτεραιότητες που πρέπει να λάβει υπόψη της η παγκόσμια κοινότητα. Η πρώτη αφορά το διορισμό μιας νέας συνεκτικής κυβέρνησης που θα έχει την πραγματική δυνατότητα να προστατεύσει τη σταθερότητα και τη δημόσια τάξη. Η δεύτερη (που, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι «προσωπική» του πρόταση, την οποία θα συζητήσει στο πλαίσιο της Ε.Ε) αναφέρεται στη διοργάνωση μιας «Διεθνούς Διάσκεψης» (στην οποία θα λάβουν μέρος η Ε.Ε, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ, άλλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και χώρες που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή τη «διεθνή προσπάθεια») η οποία θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ουκρανίας. Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, προέχει να αποφευχθεί κάθε μορφή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, η οποία θα οδηγήσει την Ουκρανία στην πραγματική καταστροφή. Ακόμη ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως το πρόβλημα της Ουκρανίας, οι οικονομικές και δημοσιονομικές διαστάσεις του, δεν είναι μόνο γεωπολιτικές ή περιφερειακές, είναι καθολικές και δημιουργούν παγκόσμιες προκλήσεις. «Το ηθικό και πολιτικό μας καθήκον είναι επομένως, να αναζητήσουμε μια σοβαρή, ευφυή, ευέλικτη και εφαρμόσιμη απάντηση», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Το θέμα της Ουκρανίας ήταν εκτός ατζέντας. Ωστόσο, βρέθηκε στο επίκεντρο, δεδομένου και του ότι βρίσκεται στο Κίεβο η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον. Η Ουκρανία βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Στο χείλος της χρεοκοπίας» βρίσκεται η Ουκρανία, λέει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ενώ το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί τις ανάγκες της χώρας στα 35 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφές με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. O αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
Την απελευθέρωση της Τιμοσένκο καλωσορίζει ο Ευ. Βενιζέλος
Την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο καλωσόρισε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «η μόνη πραγματική διέξοδος από την κρίση είναι ο δημοκρατικός διάλογος και όχι η βία». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι «τώρα όσο ποτέ άλλοτε» αναγκαίο «να αναλογιστούν όλοι οι παράγοντες της Ουκρανίας την ιστορική τους ευθύνη για την υιοθέτηση, συναινετικών και δημοκρατικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή στην ομαλότητα και τη διατήρηση της εθνικής ενότητας και ακεραιότητας» της Ουκρανίας. «Παρακολουθούμε συνεχώς τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση Visegrad+3.
«Καλωσορίζουμε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο και εκφράζουμε την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα συντελέσει στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου» τόνισε. Και κατέληξε: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η μόνη πραγματική διέξοδος από την κρίση είναι ο δημοκρατικός διάλογος και όχι η βία, ο ρεβανσισμός και ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός».