Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανασχηματισμός: Εξετάζει τις επιλογές ο Μητσοτάκης - Ποια ονόματα ακούγονται

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» από υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες

Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να αναμένεται από μέρα σε μέρα, τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» από υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες, καθώς η ροή...πληροφόρησης από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι εξ απορρήτων συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν τις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει ραντεβού αυτές τις μέρες και συζητά τις επιλογές του.

Πάντως, ένα από τα συμπεράσματα που κόμισε στον κ. Μητσοτάκης προχθές το απόγευμα ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις περασμένες εβδομάδες, ήταν η αίσθηση ότι αρκετοί νεοδημοκράτες, παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, έμειναν το σπίτι τους για μια σειρά από λόγους. Με άλλα λόγια, δεν ήταν μόνο κεντρώοι ψηφοφόροι που επέλεξαν την οδό της αποχής, αλλά και αρκετοί διαχρονικοί ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης που αισθάνθηκαν ότι είτε η κάλπη δεν τους αφορά είτε δεν πείστηκαν ότι η κάλπη είναι κομματικά σημαντική.

Με αυτό το δεδομένο, άπαντες εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός που είναι στα σκαριά θα έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα. Δεν θα είναι μόνο ένας ανασχηματισμός με γνώμονα την καθημερινότητα, αλλά ένας ανασχηματισμός που θα ενισχύει το κομματικό στοιχείο της κυβέρνησης. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφασίζει με κομματικά ή γεωγραφικά κριτήρια, αλλά θα σταθμίσει ποιοι βουλευτές της ΝΔ μπορούν να κάνουν τη δουλειά κατά το κοινώς λεγόμενον. Διότι, ο πρωθυπουργός είπε και στη συνέντευξή του στον Alpha ότι δεν εκλαμβάνει το μήνυμα της κάλπης ως μια εντολή η κυβέρνηση να στρίψει πιο δεξιά, αλλά ως την παραίνεση να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

 

Βουλευτές εν αναμονή

Κάπως έτσι, μια σειρά «γαλάζιων» βουλευτών είναι σε κατάσταση αναμονής. Στο παρασκήνιο ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε ακουστεί και προ μηνών στη διορθωτική παρέμβαση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Παρομοίως ακούγονται οι πρώην υπουργοί Νότης Μηταράκης και Κώστας Τσιάρας, αλλά και ο Κώστας Κατσαφάδος, ενώ στα πολιτικά παρασκήνια συζητούνται τα ονόματα των βουλευτών Κώστα Καραγκούνη, Χρήστου Κέλλα, Κώστα Γκιουλέκα, Μακάριου Λαζαρίδη και Άννας Ευθυμίου. Επίσης, υπάρχουν νέοι βουλευτές, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολύ καλή άποψη και πάντα σε έναν ανασχηματισμό μπορεί να προκύψουν καραμπόλες που να επιφέρουν αξιοποίηση.

 

Το... αμήχανο υπουργικό

Αν, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν κάνει την έκπληξη σήμερα να ανακοινώσει τις παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό σχήμα, τότε το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμήχανο, καθώς αρκετοί υπουργοί θα «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», ενώ λίγες ώρες ή μέρες μετά μπορεί να μην είναι στη θέση τους. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις προθέσεις του, ενώ είναι κοινώς παραδεκτό ότι αρκετοί υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» εν αναμονή αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του ανασχηματισμού αναμένεται να μονοπωλήσει τη σημερινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει μια επίσημη βραδινή υποχρέωση, να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ με τον νέο πρόεδρο Γιάννη Παράσχη. Κάτι που σημαίνει ότι ως τις 20:00 έχει αρκετή ώρα για επαφές και σχεδιασμό.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενισχύεται η οδική ασφάλεια στο Κιλκίς - Έργο οδοφωτισμού στον Κόμβο Μεταλλικού
Σε μήκος περίπου 3.000 μέτρων - Φωτίζεται πλήρως όλη η περιοχή στη διασταύρωση των οδών προς Πολύκαστρο, Δοϊράνη και Κιλκίς
Ενισχύεται η οδική ασφάλεια στο Κιλκίς - Έργο οδοφωτισμού στον Κόμβο Μεταλλικού