Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του υπουργείου, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν φροντίσει για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων μέσων άλλων προγραμμάτων. «Το ότι δεν δήλωσαν, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το δήμο Αθηναίων, εξ όσων γνωρίζει, αυτός υλοποιεί δικό του πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Για τα μέσα μεταφοράς, όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης, πριν το τέλος του εξαμήνου του 2014 θα γίνει εγκατάσταση και σε 1.200 έως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο, πρόσβαση στο wi-fi θα υπάρχει και στο σύνολο των σταθμών του μετρό της Αθήνας.
Οι δυνατότητες του συστήματος
Ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
• Να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.
• Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
• Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Ο προϋπολογισμός του έργου, θα ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015. Το έργο θα ανατεθεί σε αναδόχους, μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού, μετά δε την ολοκλήρωσή του, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αναλαμβάνεται από το δημόσιο.