Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη

Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη

Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη, αλλά και πολιτών τρίτων χωρών που υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στην Ελλάδα στήθηκε χθες. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία απέπλευσε το απόγευμα της Τετάρτης, κατέπλευσε το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι της Τρίπολης, αναλαμβάνοντας το κύριο σκέλος της επιχείρησης απεγκλωβισμού πολιτών από την ταραγμένη Λιβύη. Σύμφωνα με το σχέδιο το πλοίο δεν επρόκειτο να δέσει σε κάποιο λιμάνι, αλλά θα πλησιάσει και θα αγκυροβολήσει όσο πιο κοντά γίνεται στις ακτές, ενώ, οι Έλληνες θα μεταφερθούν στο πλοίο με φουσκωτά σκάφη.

Μετά τον κατάπλου της στην Τρίπολη θα αρχίσει την επιβίβαση σε κάθε διαθέσιμο χώρο του πλοίου τους 7 Έλληνες διπλωμάτες, 90 Έλληνες με τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν στην Τρίπολη, 80 Κινέζους, μερικούς Βρετανούς, Κύπριους και Αλβανούς, συνολικώς κάτι λιγότερο από 200 άτομα.

Στη φρεγάτα «Σαλαμίς» βρίσκεται και ομάδα βρατραχανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του πλοίου για όση ώρα θα βρίσκεται στο λιμάνι της Τρίπολης. Παρά τις δυσκολίες της κατάστασης, η ελληνική αποστολή έχει την εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις και δεν αναμενόταν να υπάρξουν προβλήματα.

Κι άλλο αίτημα από την Κίνα

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα έχει καταθέσει αίτημα στις ελληνικές διπλωματικές αρχές για τη ναύλωση πλοίου που θα μεταφέρει τους περίπου 500 Κινέζους που ζουν στη Λιβύη, μακριά από την εστία της έντασης. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και δεύτερο πλοίο του Στόλου για τη Λιβύη και η επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις, καθώς δόθηκε διαταγή για απόπλου του πλοίου γενικής υποστήριξης Προμηθέας, αφού ο αριθμός αυτών που ζητούν να επιβιβαστούν στα ελληνικά πλοία μεγαλώνει ώρα με την ώρα και η φρεγάτα «Σαλαμίς» δεν αρκεί.

Η απόφαση για απομάκρυνση των Ελλήνων από την Λιβύη ελήφθη λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα ενώ παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν και από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από τη Λιβύη μέσω θαλάσσης περίπου 50 Γάλλους και Βρετανούς πολίτες ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Μάλτας η Κίνα αποφάσισε να απομακρυνθούν εκατοντάδες πολίτες της που μεταφέρονται με πλοίο στην Μάλτα.

Στο μεταξύ η Ισπανία ανακοίνωσε την προσωρινή απομάκρυνση του προσωπικού που εργάζεται στην πρεσβεία της στην Τρίπολη, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση 37 Ισπανών και των οικογενειών τους από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Η Μαδρίτη «έλαβε την απόφαση να απομακρύνει προσωρινά τον πρεσβευτή και το υπόλοιπο διαπιστευμένο προσωπικό της πρεσβείας της Ισπανίας στην Τρίπολη» μπροστά «στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» στην πόλη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προσωρινή εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, οι δύο ομάδες ανταρτών των πόλεων της Λιβύης, Ζιντάν και Μισράτα, οι οποίες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, συμφώνησαν σε προσωρινή εκεχειρία, ώστε να κατορθώσουν οι πυροσβέστες να περιορίσουν την πυρκαγιά που συνέχισε να μαίνεται, ύστερα από έκρηξη λόγω ρίψης πυραύλων στις δεξαμενές πετρελαίου που βρίσκονται κοντά στον διεθνή αερολιμένα της χώρας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στη μεγαλύτερη σύγκρουση μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Τρίπολη έχει μετατραπεί σε ένα φλεγόμενο πεδίο μάχης. Πύραυλοι και σφαίρες «πέφτουν βροχή» στα νότια της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ πολλές δυτικές κυβερνήσεις, όπως και ο ΟΗΕ, έχουν ολοκληρώσει την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού από τη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Οι προκλήσεις κλείνουν τον ευρωπαϊκό δρόμο
«Είμαι δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονές μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω» ανέφερε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Οι προκλήσεις κλείνουν τον ευρωπαϊκό δρόμο