Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χ. Αθανασίου: «Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό…»

Βουλή: Μικρή αναβολή στη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου...

Αναβάθμιση του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας και απευθείας εκλογή του από το λαό, πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στα Καμένα Βούρλα. Ο κ. Αθανασίου πρότεινε επίσης θεσμοθέτηση «υποχρεωτικής» τετραετούς θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών έτσι ώστε να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες, αλλαγές στις διατάξεις περί βουλευτικής ασυλίας ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί μόνο για δραστηριότητες που αφορούν στα καθήκοντά τους, αλλά και βελτιώσεις στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων με στόχο τη διαφάνεια. Ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού» της χώρας την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο όπως είπε, πρέπει να αυτονομεί το κράτος από την κομματική εκάστοτε κυβέρνηση.

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει λιγότερο πρωθυπουργοκεντρικό, καθώς συστήματα όπου υπάρχει ισχυρός θεσμικός πόλος, ικανός να ελέγξει την εκλεγμένη κυβέρνηση λειτουργούν καλύτερα. «Αυτός ο πολιτικός πόλος πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να έχει πραγματικές αρμοδιότητες και οφείλει να έχει ισχυρότερη πολιτική νομιμοποίηση η οποία προέρχεται από την εκλογή του από τον λαό», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας: «Κάποιοι θεωρούν ότι έτσι όμως αλλάζει το πολίτευμα και γίνεται προεδρική δημοκρατία. Βρίσκω αυτή την άποψη λανθασμένη. Είναι διαφορετικό πράγμα να προσδίδεις επιτέλους κρίσιμες αρμοδιότητες στον πρώτο τη τάξει πολιτικό άρχοντα της χώρας, ώστε να δημιουργείς ισορροπίες στο πολιτικό οικοσύστημα μιας χώρας και άλλο να τον καθιστάς κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος».

Ασυμβίβαστα και λειτουργία κυβέρνησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την άποψη ότι οι υπουργοί, και αν όχι όλοι, τουλάχιστον κάποιοι που καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις σε μια κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να μην είναι βουλευτές. «Η εκλογή στην τιμητική θέση του βουλευτή που σκοπό έχει να ελέγχει την εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση, δε θα πρέπει να θεωρείται η απαραίτητη προϋπόθεση και απλά ένα σκαλοπάτι πριν την ανέλιξη του πολιτικού σε υπουργό. Με τον τρόπο αυτό και υπουργούς εξασφαλίζουμε που θα έχουν τις λιγότερες δυνατές εξαρτήσεις, αλλά και συνειδητοποιημένους βουλευτές», είπε. Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι στη χώρα μας έχει γίνει κατάχρηση του θεσμού των πρόωρων εκλογών και ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. «Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν τέσσερα χρόνια, νομιμοποιούνται πλήρως για το χρονικό διάστημα αυτό και υποχρεούνται να εξαντλήσουν τις θητείες τους και κρίνονται για το έργο τους τότε. Μόνο πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να στοιχειοθετήσουν εξαίρεση στον κανόνα αυτό», παρατήρησε.

Ασυλία βουλευτών - Πόθεν έσχες

Σε ό,τι αφορά την ασυλία σημείωσε ότι «δεν είναι θέσφατο και οφείλει να καλύπτει μόνο εκείνες τις δραστηριότητες που αφορούν και συνδέονται με την ενάσκηση των καθηκόντων του βουλευτή». «Ο νέος νόμος για το Πόθεν Έσχες που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι μια σημαντική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», συνέχισε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας πως «αν προχωρήσουμε σε Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να εξετάσουμε την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ενδεχομένως σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία».

Αναβλήθηκε η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Αναβολή τουλάχιστον μίας εβδομάδας πήρε η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, επικαλούμενος «έκτακτο κώλυμά του». «Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η συζήτηση επρόκειτο να ξεκινήσει στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής στις 26 ή 27 Αυγούστου, αλλά ενδεχομένως το σχέδιο νόμου να ενταχθεί στις εργασίες του Γ' Θερινού Τμήματος που αρχίζουν στις 2 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ