Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν τα έτη από το 2011 και μετά, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 3,4 δισ., ενώ φέτος σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας θα κλείσει στα 2 δισ. ευρώ. «Άρα το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,9% που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα χωρών μελών της Ε.Ε.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, η Τρόικα υποστηρίζει ότι η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στα 421 ευρώ, πράγμα που αμφισβητούν οι φαρμακοποιοί κατεβάζοντάς την στα 189 ευρώ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 224 ευρώ.
Τέλος ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων από 11% έχει φτάσει πλέον στο 35%, «ποσοστό που αποτυπώνει την αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού, άρα και σε μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη, ενώ οι δείκτες θνησιμότητας έχουν χειροτερεύσει», καταλήγει η ανακοίνωση.