Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το τελευταίο αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη

Κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πλήθος κόσμου...

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης κηδεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο δημοσιογράφος και ιστορικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», Σεραφείμ Φυντανίδης, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 77 ετών. Τον Σεραφείμ Φυντανίδη αποχαιρέτησαν πολλοί φίλοι του, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου, ενώ έστειλαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Α' Νεκροταφείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πάνος Καμμένος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Παντελής Καψής, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Αντζελα Γκερέκου, ο Αντώνης Σκυλλάκος, η Όλγα Τρέμη, κ.ά.

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία» είπε αναφερόμενη στο έργο του εκλιπόντος η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία εκφώνησε τον επικήδειο λόγο. «Με τον Σεραφείμ Φυντανίδη, χάνεται ένας από τη γενιά των διευθυντών εφημερίδων που έγραψαν ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Διετέλεσε για χρόνια διευθυντής της Ελευθεροτυπίας και συνέδεσε τη ζωή του μια εφημερίδα, η οποία έφερε νέα πνοή στον Τύπο και διαμόρφωσε συνειδήσεις σε γενεές Ελλήνων» τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1937 και σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1960. Την απόφαση να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία είχε πάρει από μαθητής, στα δώδεκά του χρόνια, όταν ο δάσκαλος είχε «δει» το ταλέντο του και σχολίαζε συχνά στη τάξη «γράφεις καλά, παρατηρείς, να γίνεις δημοσιογράφος». Από το 1958 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα «Έθνος» έως το τέλος του 1967. Στην περίοδο της Χούντας, από το 1968 έως το 1974 εργάστηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή», αρχικά ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ακρόπολη».

Από τον Ιούνιο του 1976 ανέλαβε τη διεύθυνση της απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και από το 1987 τη διεύθυνση και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Με τον εκδότη των εφημερίδων Κίτσο Τεγόπουλο τους έδεσε μεγάλη φιλία και διένυσαν μαζί μία μακρά πορεία, καταγράφοντας για περισσότερο από 30 χρόνια την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέχρι λίγο πριν τη σαρωτική καταιγίδα της οικονομικής κρίσης. Λίγο μετά το θάνατο του Κ. Τεγόπουλου το 2006, ο Σεραφείμ Φυντανίδης υπέβαλε στις 27 Απριλίου 2007 την παραίτησή του από διευθυντής των εφημερίδων. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση και παρουσίασε δικές του εκπομπές, με τίτλο «Χθες, Σήμερα, Αύριο με τον Σεραφείμ Φυντανίδη» και «Οι παρέες γράφουν ιστορία». Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε τη διεύθυνση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «6 Ημέρες» ενώ τον τελευταίο καιρό ήταν πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».

Πρόσφατα, παρουσίασε το βιβλίο του «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ε», όπου επιχειρεί να συνοψίσει τις περιπέτειες και τις εμπειρίες του ως διευθυντής και, μέσα από την αφήγηση, περιγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού Τύπου από την εποχή της Μεταπολίτευσης. Σε παλαιότερο βιβλίο του, που εξέδωσε το 2002, με τίτλο «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους» περιγράφει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, την περιπλάνησή του σε χώρες μακρινές, που αποτελούσε μία ακόμη μεγάλη του αγάπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ