Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

New York Times: Αγώνας δρόμου για την Ελλάδα μετά τις εκλογές

Το ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας. Με αυτή τη φράση αρχίζει το άρθρο που δημοσιεύουν οι New York Times...

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, δεν προλάβει να συμβιβαστεί με τους δανειστές οι καταθέτες θα πανικοβληθούν, εκτιμά ο αρθρογράφος Hugo Dixon. Το ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας. Με αυτή τη φράση αρχίζει το άρθρο του, που δημοσιεύουν οι New York Times, o αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

O Dixon εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ. Αλλά, το σενάριο αυτό μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής νίκης, δεν πραγματοποιήσει την στροφή 180 μοιρών που αναμένεται. Τότε οι καταθέτες θα πανικοβληθούν. Όπως λέει ο Dixon, η Ελλάδα ίσως αξίζει μια ελάφρυνση του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αν και θα είναι πολιτικά σχεδόν ακατόρθωτο για τους δανειστές της να δεχτούν ένα κούρεμα του χρέους. Ο πιο πιθανός συμβιβασμός είναι να παραμείνει το επιτόκιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση; αναρωτιέται ο Dixon. Πιθανότατα ναι, απαντά, αλλά σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην φανεί σαν «κωλοτούμπα», έναν όρο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες.

Όπως σημειώνει, προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που δεν θα είναι εύκολο καθώς πιθανότατα δεν θα έχει την αυτοδυναμία. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταφύγει σε συνασπισμό και ο πιο πιθανός του σύμμαχος, το Ποτάμι, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θα πρέπει να διατηρήσει αυτή τη σκληρή γραμμή για να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τους δανειστές και να ζητήσει παράταση του μνημονίου, κάτι που όμως, σημαίνει «κωλοτούμπα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα θεωρηθεί προδοσία από πολλούς οπαδούς του. Μια τέτοια συμφωνία, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει με προσοχή.

Ο αρθρογράφος συμπληρώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνηση και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στα τέλη του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Αλλά σε αυτό το σημείο τα πράγματα θα είναι ήδη δύσκολα, τονίζει, καθώς η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει, ή τουλάχιστον περιορίσει την στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, και η εκροή καταθέσεων θα έχει αυξηθεί, με βάση την εμπειρία του 2012.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επειδή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς μεγάλες απώλειες, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο.

«Μπορεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη χώρα εάν αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της αλλά μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει τη ρευστότητα καθιστώντας ένα bank run απολύτως λογικό» τονίζει, εξηγώντας ότι σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς δίχτυ ασφαλείας θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμούς κεφαλαίου, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να φέρει αναπόφευκτα το σενάριο της δραχμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ