Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Βαρουφάκης και Σόιμπλε

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, έπειτα από τη σημερινή τους συνάντηση

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και το αίτημα του χρόνου που χρειάζεται για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε. «Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αέναη κρίση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε την πρόταση για ένα βραχύβιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα - γέφυρα. «Τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μία απαξίωση στην Ευρώπη και πρέπει να υπάρξει ένα τέλος σε αυτό. Οι πολίτες θέλουν να μπει τέλος στην απαξίωση. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Κατά τον ίδιο «η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση ηθική και σε επίπεδο θεσμών. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της αφερεγγυότητας σαν να ήταν θέμα ρευστότητας και δώσαμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και τελικά ενώ προτάθηκαν μεταρρυθμίσεις δεν ήταν αυτό που προείχε». Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς «μία εύλογη πολιτική και θα προαχθούν τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου, όχι μόνο του Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «η σθεναρή δέσμευση είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να περιμένετε στιβαρή ανάλυση και ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που δουλεύουν».

Όπως υπογράμμισε πολλές φορές «είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχει ορκιστεί» και για το λόγο αυτό επανέλαβε το αίτημα για χρόνο μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα». Επισήμανε ακόμη την ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών «αλλά και της εξέλιξης».

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού. Το τρίτο κόμμα στη χώρα είναι ένα ναζιστικο κόμμα. Ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης» ανέφερε.

Β. Σόιμπλε: Έχουμε καθήκον να βρούμε λύση

Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι παρ' όλο που η κρίση ήταν ευρωπαϊκή και έπληξε πολλές χώρες, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στην Ευρώπη, ούτε και στη Γερμανία. «Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ανέφερε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», ότι στη συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη δεν υπήρξε συμφωνία -κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια-, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν ξεχνάμε τις συνθήκες», «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», «οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στην τρόικα. Όπως και σε επαφές του με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε προσέφερε τη γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία προσφέρει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. Ακόμη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής τράπεζας KFW. Αναφορικά με το χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ