Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε την Κομισιόν κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από τη Siemens ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους;» σημείωσε. «Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens; Εάν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες» ρώτησε.
Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2012, η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της Siemens, με αντάλλαγμα παροχές από πλευράς της εταιρείας, όπως 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων από το Δημόσιο, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Siemens Ελλάδας και 60 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στη χώρα μας.
Πάντως, η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει μία πιθανή αλλαγή στάσης της Κομισιόν, που ενδεχομένως να προκλήθηκε από κάποια αναφορά στα κοινοτικά όργανα, όπως εκτιμούν πηγές με γνώση της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 2012, σε σχετική ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή και νυν αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκου Χουντή, ο τότε επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ απαντούσε ότι η Κομισιόν δεν ήταν «σε θέση να προβεί σε δήλωση ως προς τη συμβατότητα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ».