Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταύτιση με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ζήτησε από το Ποτάμι ο Αλ. Τσίπρας

Ταύτιση με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ζήτησε από το Ποτάμι ο Αλ. Τσίπρας

Για «σημαντική στιγμή», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ξεκινώντας την απάντησή του σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, την Παρασκευή στη Βουλή, όπου επανήλθε η «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Η ερώτηση του κ. Θεοδωράκη είχε να κάνει με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα, και ειδικά στο Ποτάμι, να ταυτιστούν με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Επίσης, έκανε λόγο για τις «κόκκινες γραμμές του λαού μας, όχι της κυβέρνησης, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων» και απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη τόνισε: «σ’ αυτές τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σας καλούμε να ταυτιστείτε».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με το «παλαιό πολιτικό σύστημα». «Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση με τόσο μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία και τόσο μεγάλη αντίθεση από τον σκληρό πυρήνα του χθες, από τον οποίο σας καλώ να αποκοπείτε. Δεν έχετε σχέση με αυτόν, γιατί θα σας πάρει μαζί του», τόνισε απευθύνοντας για δεύτερη φορά πρόσκληση στο Ποτάμι.

«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Είμαστε στην διακυβέρνηση. Η δική σας ευθύνη είναι να μιλήσετε με τους πολλούς, να παραμερίσετε τις κλειστές συνιστώσες του κόμματός σας, να μιλήσετε με τους πολλούς», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «σας στηρίζουμε στη διαπραγμάτευση, γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στον παλιό δρόμο της λιτότητας, αλλά στον καινούριο δρόμο της ανάπτυξης». Πρότεινε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι «θα χρειαστεί μία συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

Όμως ο Πρωθυπουργός διαφώνησε επισημαίνοντας στον επικεφαλής του Ποταμιού: «αν θέλετε να καταφέρετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο, υπάρχουν άλλοι προσφορότεροι τρόποι να το κάνετε, δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνετε».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη λέγοντας πως «ως Γενικός Γραμματέας έπαιρνε τα mail της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς». «Και δεν μιλάτε γι’ αυτό. Και μιλάτε για κομματοκρατία σ’ αυτή την κυβέρνηση; Το όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «εδώ δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διευθυντής νοσοκομείου ή υπουργείου» και πως «μόνο όταν παραπέμπονται τους ζητείται η παραίτηση».

Ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να πει συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη». «Ποιους διόρισε; Είναι γνωστό ότι ήταν αγύριστο κεφάλι, και γι’ αυτό απομακρύνθηκε», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει συντηρητική ιδεοληπτική διακυβέρνηση μέχρι το 2015 και ξαφνικά έρχεται μία αριστερή ιδεοληπτική διακυβέρνηση που δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο για τους φοιτητές», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και αναφφερόμενος στους διορισμούς Περιφερειακών Διευθυντών στην Εκπαίδευση είπε: «Δώστε μου μία λογική εξήγηση. Είχαμε 400 αιτήσεις για 13 θέσεις. Δεν υπήρχαν κάποιοι εκτός του κομματικού σχηματισμού σας; Εξ όνυχος ο λέοντος. Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν. Οι 13 είναι στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού σας».

«Η διαδικασία έγινε βάσει του νόμου, που ορίζει ότι είναι στην απόλυτη κρίση του υπουργού. Αν θέτετε θέμα αλλαγής του τρόπου επιλογής, να πάμε», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είμαστε ανοικτοί, αλλά αυτές οι αλλαγές θέλουν και χρόνο και πολιτική βούληση. Εμείς την πολιτική βούληση την έχουμε, δώστε μας και τον χρόνο».

Παρόντος του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για εκτεταμένο διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Παιδεία, ωστόσο σημείωσε ότι υπήρχε ανάγκη για εσπευσμένες αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα συμβούλια των Πανεπιστημίων, καθώς δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Για το θέμα των αιωνίων φοιτητών σημείωσε πως είναι ένα αιωνίως επικοινωνιακό ζήτημα και όχι θέμα ουσίας, καθώς οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα Πανεπιστήμια, αφού δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε βιβλία, στέγαση ή σίτιση. Έτσι, αποτελεί περιττή επίδεξη αυταρχισμού, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι καταργούνται, αλλά ότι επανέρχεται ο διαχωρισμός που υπήρχε. Τα πειραματικά, για να είναι πειραματικά, χρειάζεται μαθητές μέσου επιπέδου, γιαυτό η εισαγωγή σε αυτά θα γίνονται με κλήρωση, ενώ στα πρότυπα -εφόσον το επιθυμούν- η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις.

«Εγώ τελείωσα πειραματικό και πολυκλαδικό Λύκειο, γι' αυτό γνωρίζω πολύ καλά το πόσο σημαντικά είναι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ποιοτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Με επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ
Δεκτή η αίτηση που είχαν υποβάλει για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να κριθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ