Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΥΠΕΞ: Ενόχληση για δηλώσεις Αλβανών περί Τσαμουριάς

Σκληρή απάντηση στον αντιπρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε δήλωση του γ' αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της Τσαμουριάς. Η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων σε υψηλά αξιώματα δεν προάγει την φιλία και τη συνεργασία, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Δηλώσεις Κούτρα

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε την εκλογή και τις προχθεσινές δηλώσεις του νέου γ' αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου, Σπετίμ Ιντρίζι: «Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Δηλώσεις του προέδρου του κόμματος των Τσάμηδων

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό σταθμό Ora News, ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται τώρα μετά την εκλογή του ανέφερε τα ακόλουθα: «Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι αλβανοί της τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».

Μήνυμα της Κομισιόν προς τα Τίρανα για την Ελλάδα

Εξάλλου, να ακολουθήσει το δρόμο της περιφερειακής συνεργασίας ζητά από την Αλβανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας μάλιστα σαφή αναφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στην πρώτη αντίδρασή της μετά το διάβημα, με το οποίο η αλβανική πλευρά όχι μόνο απαίτησε την τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, αλλά έθεσε εμμέσως και θέμα χερσαίων συνόρων. «Η ΕΕ προωθεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό που κάνει η ΕΕ είναι να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή πορεία», δηλώνει η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για της Εξωτερική Πολιτική, σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μύρνας Νικολαΐδου από το EurΑctiv.gr.

Κίνηση με ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

«Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας. Ελπίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Υπενθυμίζουμε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ενθαρρύνουμε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαλόγου» αναφέρει, τονίζοντας μάλιστα τρεις φορές τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας. Κίνηση που θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίστηκε από έμπειρους παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών η ρηματική διακοίνωσης προ ημερών της Αλβανίας, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Με την πρωτοβουλία αυτή τα Τίρανα έθεσαν εμμέσως στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, πέραν της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, καθώς ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο. Πρόκειται για σαφή απόπειρα αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Σε συνδυασμό δε με τις βίαιες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μεταξύ ενόπλων Αλβανών και των αρχών των Σκοπίων, το κλίμα στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένο, με τις βαλκανικές χώρες και όχι μόνο να ανησυχούν σφόδρα για την εξάπλωση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Τι συζήτησε ο Ν. Κοτζιάς με τους πρέσβεις της ασιατικής ομάδας

Εξάλλου, μέσα σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις της Ασιατικής Ομάδας που παρέθεσε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Αθήνα προς τιμή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Όπως αναφέρει ο λογαριασμός του tweet του υπουργείου Εξωτερικών, η συζήτηση εστιάστηκε στην Ελλάδα, στα διεθνή θέματα ασφαλείας, στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στο θέμα της ανάπτυξης ενάντια στην ύφεση. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι είναι «πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όχι διαμοίρασης οικονομικών πόρων» και ότι «μία καλή λύση δεν θα χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πΓΔΜ και τόνισε ότι «πίσω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται το πρόβλημα του αλυτρωτισμού». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλους τους τομείς», ενώ για το μεταναστευτικό επισήμανε ότι «ψάχνουμε για λύσεις σε ένα ευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του
Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται επειδή δεν επιτρέπεται σε 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου
Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών