Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταιγιστικές εξελίξεις πυροδότησε η σαρωτική νίκη του «όχι»

Με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων το «όχι» συγκέντρωσε 61,31% και το «ναι» 38,69%

Καταιγιστικές εξελίξεις πυροδότησε το ισχυρό μήνυμα που έστειλε η κάλπη του δημοψηφίσματος της Κυριακής, όπου έξι στους δέκα πολίτες τάχθηκαν υπέρ του «όχι», ένα μήνυμα που από την κυβέρνηση και πολλούς στο εξωτερικό μεταφράζεται ως ένα δυνατό «όχι» στις πολιτικές της λιτότητας. Με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων το «όχι» συγκέντρωσε 61,31% και το «ναι» 38,69%. Όπως αναμενόταν το αποτέλεσμα της κάλπης προκαλεί ένα ντόμινο γεγονότων που εν πολλοίς θα κρίνουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, εκπέμποντας το σήμα ότι "η ψήφος των Ελλήνων πρέπει να γίνει σεβαστή". Την ίδια ώρα συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να λάβει απόφαση εάν θα διατηρήσει την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA στην Ελλάδα ή θα κλείσει τις κάνουλες. Αύριο, συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ενώ το Eurogroup θα συνεδριάσει λίγες ώρες νωρίτερα.

Αλ. Τσίπρας: «Ο λαός έδωσε εντολή βιώσιμης συμφωνίας»

Ο λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα δηλαδή όχι "μέσα ή έξω από την Ευρώπη" αλλά στο "ποια Ευρώπη θέλουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε με ομάδα συνεργατών του στο προεδρικό μέγαρο. "Αποδείξαμε πως η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου. Αν ένας λαός έχει πίστη μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες" ανέφερε ευχαριστώντας "τον κάθε Έλληνα και την καθεμία Ελληνίδα ξεχωριστά" καλώντας τους "από αύριο να είναι όλοι ενωμένοι". "Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα" τόνισε. "Κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή. Έχω πλήρη συνείδηση πως η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δυναμικής για μία βιώσιμη συμφωνία με όρους απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Αυτή θα υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή", σημείωσε. Τόνισε πως μια νέα διαπραγμάτευση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, "που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους προκειμένου να βγούμε από την κρίση". "Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε ενότητα, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση. Αμέσως μετά θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων και να ακούσω τις προτάσεις τους" πρόσθεσε. "Από αύριο συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την ελληνική προσπάθεια για συμφωνία" σημείωσε. "Με ισχυρό σύμμαχο τη Δημοκρατία και το δίκιο που είναι με το μέρος μας θα τα καταφέρουμε", τόνισε.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο συνεδρίασε στις 10 το πρωί (χωρίς τη συμμετοχή τη συμμετοχή Μιχαλολιάκου). Ο πρωθυπουργός είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο: "Ο ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του. Δώσαμε ένα παράδειγμα δημοκρατίας. Να σφυρηλατήσουμε την εθνική ομοψυχία και την ενότητα. Θα δημιουργήσουμε ένα αρραγές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία. Η Ευρώπη μέσα από συμβιβασμούς προχωρά, όχι με διαιρέσεις". "Ουδείς μπορεί να παρερμηνεύσει την ετυμηγορία του λαού", δήλωσε ο ΠτΔ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών

Καμμένος: «Ο ελληνικός λαός απέδειξε για ακόμη μία φορά πως δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμα της 5ης Ιουλίου σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολίτευσης.

Θεοδωράκης: Ο επικεφαλής του Ποταμιού, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αλλαγή της σύνθεσης της διαπραγματευτικής ομάδας.

Κουτσούμπας: Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε πως είτε με «όχι» είτε με «ναι» δεν υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις, αφού και τα δύο στρατόπεδα συμφωνούν στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προοπτική μιας βιώσιμης λύσης, ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τους εταίρους και να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για συμφωνία εντός 48 ωρών.

Βούτσης: Εγγυηθήκαμε και διοργανώσαμε το δημοψήφισμα με αίσθημα ευθύνης για τη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον τρόπο που διοργανώθηκε το δημοψήφισμα συμπλήρωσε.

Τσακαλώτος: "Θα διαπραγματευτούμε μια λύση που είναι οικονομικά βιώσιμη", δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ερώτηση πώς θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο 24ωρα, όταν εδώ και πέντε μήνες κυβέρνηση και εταίροι διαφωνούν σε πολύ βασικά σημεία, ανέφερε πως πλέον υπάρχουν δύο νέα στοιχεία: "Το πρώτο είναι ότι θα έχει μια καινούργια λαϊκή εντολή η κυβέρνηση και το δεύτερο είναι ότι θα έχει την έκθεση του ΔΝΤ που λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο".

Κουρουμπλής: Το αποτέλεσμα ακυρώνει όλες εκείνες τις πολιτικές που επεβλήθησαν στη χώρα και αποδείχθηκαν άκαρπες. Δίνει στον Α. Τσίπρα τη δύναμη αλλά και τη μεγάλη ευθύνη, την εθνική ευθύνη να διαχειριστεί τη δυσκολία της στιγμής ενώνοντας το λαό, ενώνοντας το έθνος, την πατρίδα, δημιουργώντας ένα μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ώστε η διαπραγμάτευση που θα αρχίσει αμέσως να έχει το αποτέλεσμα που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Λαφαζάνης: Πολύ καλύτερη η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. ανοίγεται καλύτερος δρόμος για την χώρα. Πρωτοφανές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για όλη την ΕΕ. Ειδικά όταν όλοι βρέθηκαν απέναντι από το δημοψήφισμα και απειλούσαν τον ελληνικό λαό. Τώρα όλοι αυτοί είναι πολιτικά εμβρόντητοι. Νομίζω λοιπόν τώρα πως πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Καμίνης: Ενωτικό είναι το μήνυμα που απέστειλε ο δήμαρχος της Αθήνας. "Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε. Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αύριο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί".

Μεϊμαράκης: Περιμένω τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει την υπόσχεση του για συμφωνία εντός 48 ωρών. Αν δεν έρθει αυτή η συμφωνία, η εκτίμηση μου είναι ότι η χώρα οδεύει σε τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης.

Στρατούλης: Ιστορική νίκη, διότι κόντρα στον φόβο και την προπαγάνδα, ο λαός πήρε την κατάσταση στα χέρια του και απάντησε ότι δεν θέλει μνημόνια.

Βαρβιτσιώτης: Βλέπω ένα καθεστώς πόλωσης και διχασμού. Δεν ξέρω αν αυτό θέλει η χώρα. Αύριο δεν αλλάζει τίποτα στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, αν δεν έρθει συμφωνία. Ο διχασμός αυτός δεν ευνοεί τη χώρα. Μακάρι ο Τσίπρας να κάνει αυτά τα τέσσερα πράγματα που υποσχέθηκε.

Γεωργιάδης: Ιστορική ευθύνη ο πρωθυπουργός να φέρει εντός 48 ωρών συμφωνία. Δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση να κάνουν τίποτε άλλο, ούτε να μας βγάλουν από το ευρώ, ούτε να πάμε στη δραχμή. Από την καρδιά μου, λοιπόν, καλή επιτυχία! Αν μας το ζητήσουν ευχαρίστως να πάμε μαζί τους σε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Φίλης: Δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα ώστε να σφραγίσει μια συμφωνία και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Λυκούδης: Υπάρχει απαίτηση να φέρει ο πρωθυπουργός συμφωνία εντός 48 ωρών. Ο ίδιος το είπε και με αυτό το όπλο έπεισε τον πολίτη να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα.

Πανηγυρισμοί για τη νίκη του «όχι»

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος πανηγυρίζοντας για τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα. Σημαίες πλημμύρισαν το Σύνταγμα και πορτοκαλί φώτα, στο χρώμα του «όχι», φώτισαν τα νερά του συντριβανιού στο κέντρο της πλατείας. Σε πορεία κάλεσε στο μεταξύ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δίνοντας ραντεβού στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, υποστηρικτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη οδό Εγνατίας, όπου στήθηκαν μεγαφωνικές εγκαταστάσεις και έπαιζαν τραγούδια.

Τελικά αποτελέσματα: «Όχι» 61,31% - «Ναι» 38,69% στο δημοψήφισμα

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,31% και το «ναι» ποσοστό 38,69%. Τα άκυρα/λευκά είναι στο 5,04%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 62,50%. Το «όχι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Λακωνίας (51,17%), στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών (53,21%), στους νομούς Καστοριάς (52,36%), Σερρών (53,74%), Χίου (53,84%), Γρεβενών (54,31%), Έβρου (56,64%), Μεσσηνίας (56,84%), Ευρυτανίας (55,89%) και Κιλκίς (57,74%). Αντίστοιχα, το «ναι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Χανίων (26,23%), στην Β΄ Πειραιώς (27,49%) και στους νομούς Κερκύρας (28,75%), Ηρακλείου (29,18%), Σάμου (26,69%), Ξάνθης (32,11%), Βοιωτίας (32,57%), Ζακύνθου (32,69%), Αχαΐας (31,78%) και Εύβοιας (32,40%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες
Ποιες ώρες δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία – Συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία για την Πρωτομαγιά
Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες