Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ το απόγευμα στις Βρυξέλλες

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί το απόγευμα (18:00, ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα γίνει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε ότι το ραντεβού έκλεισε στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα.

Ήδη, από την επομένη των εκλογών, ο λουξεμβούργιος πολιτικός απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση και ότι «θα προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας».

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των κομμάτων» και «έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προκειμένου «να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» συνέχιζε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, υπογράμμιζε την «επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης», καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά».

Η Σύνοδος διεξάγεται μία ημέρα μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα και να υιοθετηθεί μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Βάσει της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες.

Πάντως, και στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων ελήφθη κατά πλειοψηφία, παρά τις παροτρύνσεις του Λουξεμβούργου -που ασκεί την προεδρία της ΕΕ- και της Κομισιόν για ομόφωνη απόφαση. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ