Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Χωρίς αλληλεγγύη, δεν έχει νόημα ύπαρξης η Ε.Ε.»

«Αυτοψία» Αλ. Τσίπρα – Φάιμαν για το προσφυγικό στη Λέσβο

Εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν στη Λέσβο. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής, όπου και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, συναντήθηκαν με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

«Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, αυτό της αλληλεγγύης»

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να δει μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, αυτό της αλληλεγγύης. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, με τη Λέσβο να δέχεται τεράστιες ροές προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. «Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. «Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Υποδεχόμενη τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη και μάλιστα στις ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων, καταδεικνύει τη σοβαρότητα που δίνουμε όλοι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί. «Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περεταίρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό. Η κα. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. «Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο.

Β. Φάιμαν: «Θα βοηθήσουμε στη λειτουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα»

Η Βιέννη θα στηρίξει τη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων hotspot, στην Ελλάδα, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με φόντο την προσφυγική κρίση. Όπως ανέφερε ο κ. Φάιμαν σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Τσίπρα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα. Ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των hotspot, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα συμβάλλει ενεργά για να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα. Ο κ. Φάιμαν ανέφερε τέλος πως η χώρα του θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Άδειασαν» την Λέσβο από πρόσφυγες πριν φτάσει ο Φάιμαν

Η κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού και του καγκελαρίου της Αυστρίας στη Λέσβο αποφάσισε να «αδειάσει» το νησί, ώστε να μην δουν την εικόνα που είχε 24 ώρες νωρίτερα με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν να ταξιδέψουν προς την Αθήνα. Στον Πειραιά φτάνουν σταδιακά 7.377 επιβάτες από τη Μυτιλήνη, στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες και πρόσφυγες με τέσσερα πλοία. Ειδικότερα το «Τerra Jet» που ξεκίνησε την Τρίτη μετέφερε 1.702 επιβάτες, το «Blue Star Patmos» 1.980 επιβάτες, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2.466 και το «Blue Star 1» μεταφέρει 1.229 επιβάτες. Υπενθυμίζεται ότι το «Terra Jet» και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες. Τις προηγούμενες ημέρες η Περιφέρεια Πειραιά είχε ζητήσει από τον ΟΛΠ να προγραμματίσει τα δρομολόγια των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και ταλαιπωρία στο λιμάνι ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων για να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες. Επίσης, σύμφωνα με το Λιμενικό, «από τις 07.30 της 05/10 έως τις 07.30 της 06/10 διεσώθησαν 423 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί σε 12 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου, Φαρμακονησίου και Κω».

Ανακοίνωση από το Ποτάμι

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Έπρεπε ο καγκελάριος της Αυστρίας να ζητήσει να επισκεφθεί την γραμμή της προσφυγιάς στα ελληνικά νησιά για να αναγκασθεί ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. Και έπρεπε να περάσουν μήνες για να προωθηθεί η θέση που επαναλάμβανε συνεχώς το Ποτάμι για μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία -με την διαμεσολάβηση της ΕΕ- έτσι ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε ότι ετοιμάζει 'μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας' και είναι έτοιμος να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων κι επιπλέον χρήματα. Η ενεργοποίηση της ΕΕ έπρεπε να είχε γίνει από την Άνοιξη πριν ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αλλά την Άνοιξη η Ευρώπη αδρανούσε και η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε για μετανάστες που το πρωί 'λιάζονται' και το βράδυ εξαφανίζονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους