Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνεργασία για το μεταναστευτικό αποφάσισαν Τσίπρας και Νταβούτογλου

Τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στο Αιγαίο και τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας εξήγγειλαν οι δύο άνδρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα. "Για το προσφυγικό δεν ευθύνεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους. Οι δύο άνδρες γνωστοποίησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αρχίζουν μία τεχνική συνεργασία στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

Δηλώσεις Τσίπρα

"Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάθε συμφέρον να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αλλάξει την ισορροπία στον ευρωπαϊκό χώρο", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των δηλώσεων του. Αφού τόνισε ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, σχολίασε ότι το χθεσινό παιχνίδι ήταν ενδιαφέρον, αλλά δεν είχε σκορ. "Είμαστε λάτρεις του επιθετικού και εμπνευσμένου ποδοσφαίρου, και δεν θέλουμε να μείνουμε στην αλλαγή πασών για να ροκανίσουμε το χρόνο, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες προς όφελος των δύο λαών". Συνέχισε αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα σημειώνοντας ότι "έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο Αιγαίο, και ο θρησκευτικός φανατισμός έχει δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον στην περιοχή".

"Η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος με το προσφυγικό. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε τουρκικό, ούτε ελληνικό. Η Τουρκία έχει σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας 2,5 εκ. Σύρων, από την Ελλάδα έχουν περάσει 650.000 πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε όμως βήματα συντονισμού, συνεννόησης, για να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών", συμπλήρωσε. Και υπογράμμισε: "Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για μία συμφωνία που θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και η Ευρώπη να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους. Να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες να αποφεύγουν τη διαδικασία της μετάβασης τους από παράνομα κανάλια και διόδους, να τους δώσουμε την δυνατότητα να έχουν την οδό μίας νόμιμης μετάβασης στις χώρες προορισμού τους". Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στη συμφωνία των δύο χωρών για ενίσχυση της επικοινωνίας των Λιμενικών Αρχών.

Για το Κυπριακό είπε: "Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, πρέπει να βοηθήσουμε σε μία λύση, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ που να επιτρέπει στην Κύπρο να εξασφαλίζει την ασφάλεια όλων των πολιτών της. Μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές".

Για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, είπε ότι άκουσε τις απόψεις του ομολόγου του και πρόσθεσε ότι "μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις. Το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα συνεργασίας, εμπορίου και τουρισμού, μίας γόνιμης συνεργασίας". "Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μου είπε ότι ένα από τα αγαπημένα του μέρη είναι Σύμη, θα χαρώ να τον υποδεχθώ εκεί", κατέληξε.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

"Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον, γι' αυτό πρέπει να έχουμε συνεργασία", τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και αναφερόμενος στον αγώνα των εθνικών ομάδων της Τουρκίας και της Ελλάδας, που έληξε 0-0, είπε ότι "είμαστε οι ίδιοι και στη λύπη και στη χαρά". "Θέλουμε μία σταθερή γειτνίαση και φιλία, εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα, κατανοεί ο ένας τον άλλο. Πάντα έχουμε μία καλή επικοινωνία, στα πλαίσια της φιλίας", είπε, σημειώνοντας ότι θεμελίωσαν τις θέσεις τους σε τέσσερις πυλώνες.

1ος πυλώνας: "Να δημιουργήσουμε τις σχέσεις μας στον τουρισμό, το εμπόριο, τον ενεργειακό χώρο, τις μεταφορές, να επανενώσουμε αυτές τις βασικές και θεμελιακές θέσεις μας". Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην πρόθεση δημιουργίας γραμμής τρένου από την Κων/πόλη προς την Αθήνα, προσθέτοντας: "Έχουμε κοινές θάλασσες και αν συνεργαστούμε στον τουρισμό, θα είναι καλό και για τις δύο χώρες".

2ος πυλώνας: "Στο κοινό μας παρελθόν είχαμε διάφορα προβλήματα: μειονότητα, Κύπρος. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητήσουμε από κοινού. Πρέπει να τα διευθετήσουμε αυτά τα θέματα. Και οι σχέσεις μας στο Αιγαίο, πρέπει να τις διευθετήσουμε", τόνισε και συνέχισε: "Ο κ. Τσίπρας που είπε χθες στο γήπεδο ότι το ποδόσφαιρο είναι στη σέντρα, να αφήσουμε τη σέντρα και να προσεγγίσουμε τα θέματα από πιο κοντά. Έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό". Και πρόσθεσε: "Όσον αφορά στην ενταξιακή σχέση της Τουρκίας στην ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να μας υποστηρίξει και όντως μας έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν".

3ος πυλώνας: "Τα περιφερειακά μας προβλήματα, όπως τα Βαλκάνια, όπου πρέπει να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα. Στη Μ. Ανατολή, με τα προσφυγικά προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε από κοινού. Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας, γι' αυτό οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους."

4ος Πυλώνας: "Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας και της Ελλάδας, δεν έχουμε εμείς ευθύνη, την ευθύνη όμως τη ζούμε εμείς στο Αιγαίο και όλη η κοινή γνώμη έχει εναποθέσει την ευθύνη στους δικούς μας ώμους.

Όχι, δεν θα επωμιστούν αυτή την ευθύνη ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα. Είμαστε θύματα όπως και οι πρόσφυγες. Θα συνεργαστούμε τεχνικά με τις ακτοφυλακές μας. Τα υπουργεία που σχετίζονται με αυτό το θέμα θα πρέπει να δημιουργήσουν διάφορες κοινές επιτροπές για να συνεργαστούν για αυτό το θέμα".

Τόνισε ότι έγινε πρόταση από την καγκελάριο Μέρκελ για να μιλήσουν όλοι για το προσφυγικό και κατέληξε λέγοντας ότι "ο κ. Τσίπρας με κάλεσε στην Ελλάδα, θα συναντηθούμε σε ένα ελληνικό νησί. Θέλω όπως και στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ισόπαλες να είναι οι μεταξύ μας σχέσεις".

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Τσίπρας: Η Θράκη είναι δείγμα δημιουργικής συνύπαρξης παραδόσεων. Υπάρχουν δεκάδες τεμένη όπου οι έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες εξασκούν τις θρησκευτικές τους επιθυμίες. Έχουμε λάβει απόφαση για δημιουργία τεμένους και στην Αθήνα.

Η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό που γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης ΕΕ- Τουρκίας. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα λάβει κάθε είδους μέτρα, όσον αφορά την ασφάλεια της για τη Συρία. Δεν μπορώ να ανακοινώσω ότι θα εισβάλουμε με χερσαίες δυνάμεις.

Τσίπρας: Δεν θεωρώ πολιτικά ορθή την ορολογία hotspot. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν απειλή; Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ορολογία, όπως Κέντρα Φιλοξενίας, Κέντρα Ταυτοποίησης. Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν μπορεί να λυθεί με όρους καταστολής. Είναι στην ουσία του πολιτικό πρόβλημα. Πρέπει να αναλογιστούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους. Αυτό είναι ο πόλεμος, οι επεμβάσεις, η τρομοκρατία. Αν δεν βρούμε πολιτική και διπλωματική λύση σε αυτό το πρόβλημα, ότι και να κάνουμε με την Frontex δεν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αν δεν λύσουμε τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα.

Νταβούτογλου: Πρέπει να βρούμε την πηγή του προβλήματος και το σταματήσουμε στην πηγή του.

Δηλώσεις Τσίπρα στη Χουριέτ

Σε δηλώσεις του στην Χουριέτ, σημειώνει ότι η επίσκεψή του "αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας- ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες".

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, λέει ότι "χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα".

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι "η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο