Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεσμεύομαι να συμβάλω στο προσφυγικό…»

Μητσοτάκης-Μουζάλας: «Το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα» - Σε κλίμα συνεννόησης η συνάντησή τους για το προσφυγικό

Την προσωπική του δέσμευση να συμβάλλει ενεργά -κάτι που επισημαίνει ότι πράττει ήδη-, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν έδωσε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι μετά από αίτημά του, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

«Η κυβέρνηση για πολλούς μήνες υποτίμησε ένταση»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα. «Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αναγκαία η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων»

Επίσης, ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά hot spots) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση ανέλαβε, σημειώνοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων. «Είναι όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι ζητήματα όπως η ενίσχυση της Frontex και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα. Επιπρόσθετα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της. «Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης» τόνισε.

«Μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα το προσφυγικό»

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Συνοψίζοντας, η πρόκληση του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν» κατέληξε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλαξε λογότυπο η ΝΔ στα social media

Εξάλλου, μετά τις αλλαγές σε πρόσωπα, η νέα αρχή στη Νέα Δημοκρατία σηματοδοτείται και σε επίπεδο συμβόλων. Ήδη, στους λογαριασμούς στα social media του κόμματος το λογότυπο της ΝΔ άλλαξε και πλέον είναι πολύ πιο μίνιμαλ. Κυριαρχεί το έμβλημα της ΝΔ λευκού χρώματος σε μπλε φόντο. Το νέο λογότυπο συνοδεύεται από το μήνυμα: «Όλοι μαζί από την αρχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ